Sikeres volt a Könyvtári Hét

01 02 03 04. 05 06 07 08 09 10 11. 12 13 14 15 16 17

Október első hete hagyományosan az őszi könyvtári napok rendezvényeinek időszaka, melynek jómagam immár 13. alkalommal lehettem aktív szervezője és lebonyolítója. Évről-évre igyekszünk egyre színvonalasabb programokat kitalálni, melyekkel a lakosság szélesebb rétegét is meg tudjuk szólítani.

Így volt ez 2019-ben is. Az idei hét rendkívüli módon kezdődött, hiszen hétfőn, az Országos Könyvtári Napok első napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Fogadótermében sajtónyilvános könyvbemutatón képviseltem könyvtárunkat, Az én könyvtáram program módszertani könyvsorozatának első négy kötetének megjelenése alkalmából. Az eseményen köszöntőt mondott Sörény Edina, a Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője, dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója. Az olvasás és a könyvtárak szerepe az információs társadalomban című kerekasztal-beszélgetésen Szabados Ágnes a Nincs időm olvasni kihívás alapítója, olvasásnépszerűsítő aktivista, illetve Juhász Anna irodalmár vett részt. Hatalmas élmény volt ilyen neves előadók és személyek társaságában, és ilyen méltó környezetben részt venni a bemutatón. Ezáltal bizonyítva azt, hogy egy kis település könyvtáraként/könyvtárosaként is lehet nagy eredményt elérni, hiszen az általam kifejlesztett „jó gyakorlat” mintaprogrammá vált, és az egyik kötetbe is bekerül.

Október 1-jén az Országos Könyvtári Napok második napján a harmadik osztályosokat fogadtuk könyvtárunkban. Kristóf András tűzoltó parancsnok tartotta meg „Ne tüzeskedj!” című előadását. A diákokkal szóba kerültek a leggyakoribb otthoni tűzesetek, személyes balesetek, hogyan lehet csökkenteni a háztartási tűzesetek kialakulásának veszélyét, és hogyan lehet biztonságosabbá tenni otthonukat. Azt is átbeszélték, hogy mit kell tenniük abban az esetben, ha baj történik. Az előadás közben, és annak végén is kérdezhettek a tanulók Andrástól. Kérdésből nem is volt hiány, így igen aktívan sikerült eltöltenie a több, mint 50 gyermeknek ezt a tanórát.

Október 2-án a Tóth Erzsébet Óvoda középső csoportosait láttuk vendégül. A Mazsola, és a Napocska csoport gyermekei először Glóbi, a kis földgolyó egyik kalandját ismerhették meg, amiben Glóbi megbetegszik. Az óvodások segítségével sikerült „meggyógyítanunk” azáltal, hogy mindenki elmondhatta, hogy mit szeret az életben, a Földön. Természetesen a legtöbben a családjukat, és a körülöttünk élő állatokat mondták. A mese közben egyszer csak megjelent köztünk Glóbi, plüss formájában, akit mindenki megölelhetett. A mese végén a Szundi (fiúk) és a Sugár (lányok) csapat egy-egy, a meséből készült kirakó segítségével mérte össze tudását. Utána természetesen mindkét csoportnak jutott ideje, hogy felfedezze a könyvtár legkisebbeknek szóló könyveit.

Október 3-án teakóstolóval egybekötött író-olvasó találkozóra vártuk az érdeklődőket könyvtárunk falai közé. Beh Mariann most bemutatott kötete A kert konyhája címet viseli, és annyira népszerű, hogy már a második kiadásánál tart. Az érdeklődők jobban megismerhették a szerzőt, annak szabadszállási kötődését. A Bazsalikomos kert megálmodója gyermekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon, kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét. 2019-ben megkapta a Leginspirálóbb Gasztronómiai Teljesítmény díját. Nemcsak írni, de olvasni is nagyon szeret, a könyvtár olvasóinak is ajánlott több kötetet, mint például Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem, és Braskó Csaba: Múzsa c. művét. A legnagyobb kritikusa önmaga, és nagyon fontos számára az újrahasznosítás is. Rendszeresen tart az érdeklődőknek workshoppokat. Ez persze csak néhány részlet a délután folyamán elhangozott beszélgetésből, mely során mindenki megkóstolhatta a Bazsalikomos kert ízletes teáit, és meg is vásárolhatta azokat. A találkozó jó hangulatú beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Október 4-én a Portéka Színpadot láttuk vendégül. A nagy érdeklődésre való tekintettel, hogy minden nagycsoportos óvodás megtekinthesse az előadást, kivételesen a közösségi ház színpadán fogadtuk őket. A két fős csapat műsorait úgy szerkesztette meg, hogy nemcsak családias környezetben, hanem akár nagy színpadon is megállják a helyüket. Díszletes, jelmezes, zenés játékaik nagy része élő színházi előadás, de minden műsoruk tartalmaz bábjátékot, bábjátékokat is. Műsoraik fontos eleme, hogy megmozgatják a gyermekközönséget, hogy az egész társaság aktív szereplője, részese legyen az előadásnak. A gyermekek ezúttal a Vau és Miau című előadást tekinthették meg. Hagyományainkhoz híven a könyvtár díjmentesen biztosította ezt a lehetőséget. A mesejáték élő szereplői, Aladár kutya és Micó cicó barátságos torzsalkodásain mulathattak kicsik és nagyok. A keretjátékon belül három, jól elkülönülő orosz mese elevenedett meg. Az „Alma„ az „Okoska botocska„, valamint a süni, nyuszi, medve és a pék történetei bízunk benne, hogy örömet okoztak a szabadszállási gyermekeknek is.

Október 5-én a Túrázz a könyvtárossal! című programunkat az Őszi Strázsa Emléktúra keretén belül szerettük volna lebonyolítani. Végül a könyvtáros is csatlakozott a Nagy Nándorné Szabó Györgyi által vezetett Túraszakkörhöz, amit ezúton is köszönünk. Október 6-án, a Könyves Vasárnap alkalmával többen éltek az ingyenes beiratkozás lehetőségével. A beiratkozásnál nagy segítség volt diákkönyvtárosunk, Süveges Emma is, aki a beiratkozási naplóba írta be az olvasókat. A hét folyamán amnesztiát biztosítottunk késedelmes olvasóinknak is, amivel többen éltek is. Emellett új ötletként „Fejts és nyerj!” játékkal is vártuk a hozzánk látogatókat. Közel ötvenen dobták be megfejtéseiket a könyvtárban kihelyezett gyűjtőládába. Közülük közel húszan kaptak kisebb-nagyobb nyereményt is.

 A programokon készült legjobb fényképeket ezúttal is kiállítottuk a könyvtár ablakában, hogy akik nem tudtak eljönni, a következő alkalomra ők is kedvet kapjanak. Az Országos Könyvtári Napok alkalmából tartott rendezvényeinken összesen idén is több százan vettek részt, amit ezúton is Köszönünk! Természetesen ez nem csak rajtunk múlott. Szeretném megköszönni az általános iskola, az óvoda, a tűzoltóság, és a közösségi ház dolgozóinak az együttműködést és a lebonyolításban való segítséget. Köszönjük nektek!

 -Vass Roland-