Választási tudnivalók

Az október 13-ai helyi önkormányzati választásokon reggel 6 órától este 19 óráig járulhatnak az urnákhoz a választópolgárok.

Szavazni csak érvényes, személyazonosságot igazoló okmánnyal: új típusú (kártya formátumú) vagy régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány vagy ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal vagy vezetői engedéllyel vagy útlevéllel és lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal lehet.

A tízezer főnél kisebb népességű településeken polgármesterre, képviselői listára és megyei közgyűlési listára voksolhatnak majd a választók, és igény szerint nemzetiségi képviselőkre.

A nemzetiségi választáson az szavazhat, aki a kinyomtatott nemzetiségi névjegyzéken szerepel (vagyis felvetette magát a névjegyzékbe szeptember 27-ig), és a szavazólapok átvételekor azt alá is írja. A nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek lesznek.

A szavazás során a választópolgárnak a nemzetiségi, zöld színű szavazólapokat a zöld színű borítékba kell helyeznie, amelyen fel van tüntetve a nemzetiség megjelölése. A zöld borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.