150 milliós állami támogatás a közétkeztetés megújítására

Újévi pezsgős koccintásra és baráti találkozóra invitálta január 7-én Dr. Báldy Zoltán polgármester a térség polgármestereit, az egyházak, az intézmények, társadalmi és civil szerveztek vezetőit és a vállalkozókat. A rendezvény vendége volt dr. Salacz László országgyűlési képviselő. A rendezvényen közreműködtek a Tóth Erzsébet Óvoda növendékei.

Mozgalmasnak bizonyult a tavalyi esztendő a szabadszállási önkormányzat számára. Lezárult a több mint 2,4 milliárdos csatornaépítés, melynek keretében megújult a városi szennyvíztelep, a 800 millió forintos ivóvíz minőség javítást célzó program. Pályázati pénzből valósult meg a városháza, a közösségi ház, és a könyvtár napelemes áramellátása, valamint az óvoda régi szárnyának energetikai felújítása. A két beruházásra mintegy százmillió forintot költöttek. Ugyancsak a tavalyi évben épült ki az új térfigyelő rendszer, amely a lakosság biztonságát hivatott szolgálni.
Az elmúlt esztendőben a város egészségügyi ellátó rendszerének „rogyadozása” jelentette a legnagyobb problémát. Újjá kellett szervezni az orvosi ügyeleti rendszert, mert a korábban az ügyeletet ellátó orvosok nem vállalták a további feladatellátást. Pótolni kellett megüresedett orvosi praxisokat – mondta el Dr. Báldy Zoltán, aki egyben bejelentette azt is, hogy januártól új gyermekorvosa van Szabadszállásnak Dr. Kelényi Enikő személyében.
Az elmúlt években sok mindent sikerült megvalósítanunk elképzeléseinkből, az eddig meg nem valósult projektek, pedig igazi kihívást jelentenek az elkövetkező évekre. Az idei esztendő tervei között szerepel a közétkeztetés megújítása. Az új konyha tervezése folyamatban van, a kivitelezéshez a napokban nyert a város 150 millió forint állami támogatást, melyet az önkormányzat egészít ki a beruházás megvalósításához. Az új létesítmény megléte nemcsak a közétkeztetésben hoz gyökeres változást, hanem új közösségi térként is funkcionálhat majd reményeink szerint.
A beruházások mellett a legfőbb prioritást a munkahelyteremtés élvezi, a pályázati lehetőségek maximális kihasználása a legnagyobb állami támogatás mellett, valamint az önkormányzat bevételeinek növelése. A folyamatban lévő egyeztetések alapján kijelenthetem, hogy az elkövetkezendő években 30-40 munkahely kialakítására van reális esélyünk – tette hozzá a polgármester, majd kívánt dr. Báldy Zoltán jó egészséget és kitartást a térség országgyűlési képviselőjének, a képviselő-testület tagjainak az elkövetkezendő évek munkájához.
Szabadszállás nagyon sokat fejlődött az elmúlt esztendőben az elkövetkezendő 2014-2020 közötti Európai Uniós ciklusban, ez a folyamat még inkább fokozódhat. Az elkövetkezendő időszakban ugyanis jelentős fejlesztési forrás várja a pályázókat, ezt a lehetőséget kell megragadniuk a térség vállalkozóinak, önkormányzatainak – hangsúlyozta Salacz László, a térség országgyűlési képviselője. A megyei önkormányzat által koordináltan egy sor újabb pályázati lehetőség nyílik meg Szabadszállás Önkormányzata előtt. A Terület- és Területfejlesztési Operatív Programra 63 milliárd forint jut, melynek része a Bács- Kiskun Megyei Integrált Területi Program, ami további forrásokhoz juttathatja a várost – tette hozzá a politikus.

About Post Author