230 éves postáját ünnepli Szabadszállás

66581546_2583110125041941_5336780492035325952_n

Szabadszállás, 2019. július 12. – 230 éve megnyitott és azóta folyamatosan működő postáját ünnepli pénteken Szabadszállás város lakossága.

II. József német-római császár, magyar király rendeletére 1788-ban nyitottak postaútvonalat a Duna-Tisza közén, a Kiskunságon át, Buda és Zimony között. A postaút az első évben csak állami és hadi célokat szolgált. Érintette az akkori Szabad Szállás települést is, ahol 1789-ben nyílt postaállomás, amit már a lakosság is igénybe vehetett. A posta azóta, vagyis 230 éve megszakítás nélkül szolgálja a szabadszállásiakat, és minden bizonnyal a legrégebbi szolgáltató Szabadszállás lakosságának életében. 

A jeles évfordulót az idei Városi Napokhoz kapcsolódva ünnepi megemlékezéssel és postatörténeti kiállítással köszöntik a szabadszállásiak a Közösségi Házban (Kossuth utca 4.), július 12-én pénteken 17 órai kezdettel.  

Az ünnepi rendezvényt a szabadszállási posta dolgozói szervezik a városi önkormányzat, számos helyi intézmény, vállalkozó és magánszemély, továbbá Kecskemét 1. sz. Körzeti Posta és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány támogatásával. Ünnepi köszöntőt mond dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere és Szöllősi Béla, a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóságának igazgatója.

A kiállítás a magyar és a szabadszállási posta történetét, a hazai bélyegkiadás múltját és Kass János, Kossuth-díjas grafikusművész legszebb bélyegeit, bélyegterveit mutatja be. A  Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány kiállítási anyagát Szabadszállás postatörténetével kapcsolatos helyi dokumentumok, tárgyak, emlékek egészítik ki.

A kiállításmegnyitón közreműködnek az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület tagjai és Bajusz Petra.

A tárlat érdekességei – köztük például régi kézi kapcsolású, zsinóros kis telefonközpont, vagy egymással összekapcsolt, akár ki is próbálható kurblis telefonok – július 19-ig lesznek megtekinthetők a Közösségi Házban.

Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány

Dr. Lovászi József kuratóriumi titkár

About Post Author