5 milliárd forint kárenyhítő juttatást kapnak a tavalyi évben kárt szenvedett gazdálkodók

A Földművelésügyi Minisztérium 5 milliárd forintot biztosít mintegy 3.300 gazda részére a 2016. kárenyhítési év kedvezőtlen időjárási jelenségei miatti veszteségeikre – tudatta az FM Sajtóiroda.

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag és az elmúlt év káreseményei alapján jogos igénnyel rendelkező termelők a Magyar Államkincstár vonatkozó határozatát követően a napokban kaphatják meg kárenyhítő juttatásukat.

A 2016. kárenyhítési évet a tavaszi fagykárok és jégesőkárok jellemezték, ennek megfelelően az összes kifizetés közel 90%-át ezekre a káreseményekre és döntően az ültetvénnyel rendelkező károsultak veszik igénybe.

Az Országgyűlés most februárban nyílt ülésszaka tárgyalja az aszálydefiníció kiegészítését, a termelési értékcsökkenési limit újraértelmezését és az országos jégkármegelőző rendszer jövőbeni működési forrásainak biztosítását is magában foglaló, termelői visszajelzések alapján született FM kezdeményezést, amely jól beleillik a rendszer fejlesztését szolgáló kormányzati törekvésekbe.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author