A Don-kanyarban elesett katonákra emlékeztek Szabadszálláson

Kiállítással és mécsesgyújtással emlékeztek a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére, a doni katasztrófára január 14-én Szabadszálláson.

A helyi Honvéd Nyugdíjas Klub és a József Attila Közösségi Ház immáron tizenegyedik alkalommal tisztelgett az 1943 telén, a háború zűrzavarában, a csontig hatoló hidegben odaveszett 125 ezer magyar, közöttük a 118 szabadszállási katona emléke előtt. Az idei rendezvény egyben még két jeles évfordulóhoz kötődött. Huszonöt éve jelent meg Tóth Sándor, Szabadszállás díszpolgára, helytörténész, író, Petőfi-kutató „Akik még élhettek volna: a második világháború szabadszállási áldozatai a háborús események tükrében” című könyve, illetve ugyancsak ebben az évben avatták fel a szabadszállási II. világháborús emlékművet.
A megemlékezésen Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes, a nyugdíjas klub elnöke
a magyar katonák hősies helytállását emelte ki. Elmondta, a 2. magyar hadsereg a téli hadműveletek folyamán becsülettel kitartott. A hadvezetés baklövéseinek köszönhetően a nem megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda az orosz télben.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?