A kéménytűz és a szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

A fűtési időszakra vonatkozó aktuális témákról, a tüzelő-, fűtőberendezések rendeltetésszerű használatáról, a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek megelőzéséről tartott rendhagyó sajtótájékoztatót a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, október 16-án. A sajtótájékoztató keretében a média képviselői bepillantást nyerhettek, hogy mi az elsődleges feladata a tűzoltóknak, és hogyan avatkoznak be egy olyan kárhelyszínen, ahol szén-monoxid van a légtérben.

 
A tájékoztatón a Filantrop Kft., a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály képviselője, valamint a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatósági szolgálatvezetője beszélt a sajtó munkatársainak azokról a megelőző tevékenységekről, melyekkel a tragédiák elkerülhetőek. A szén-monoxid, a kéménytüzek alapvetően veszélyeztetik az emberi életet és a vagyontárgyakat. Fontos, hogy a lakosok saját és családjuk biztonsága érdekében vegyék komolyan az óvintézkedéseket.
Lukácsi Gábor tű. alezredes, megyei hatósági szolgálatvezető elsőként felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid-mérgezést legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gázzal működő vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz. A tüzelő-, fűtőberendezések és égéstermék elvezetők rendszeres, szakemberrel történő felülvizsgálata nagymértékű biztonságot jelenthet családunk és saját magunk számára a fűtési szezonban. Az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatát kéményseprők végzik el, munkájukat segítsük azzal, hogy biztosítjuk számukra a lakásokba való bejutást. Az alezredes beszédében kiemelte, hogy legegyszerűbben szén-monoxid-érzékelő beszerelésével és a tüzelő-, fűtőberendezések karbantartásával lehet megelőzni és kivédeni a szén-monoxid-mérgezést. Továbbá szólt arról, hogy több komoly tüzet okozott már a tüzelő-, fűtőberendezések helytelen beüzemelése és használata. Az üzembehelyezésnél nagyon fontos a füstelvezető cső szakszerű rögzítése, valamint a berendezés teljesítményének megfelelő kapacitású égéstermék elvezető kémény megléte. Gyakorta okoz problémát az is, amikor a kémény helyett csak egy burkolat nélküli füstcső biztosítja a füstgáz kivezetését. A cső jó hővezető és a környezetében lévő éghető anyagokat – tetőszerkezet, födém – meggyújthatja, az ilyen és ehhez hasonló esetek tragédiához vezethetnek.
Réthy Tiborc, a Filantrop Kft. műszaki vezetője elmondta, hogy Bács-Kiskun megyében 80 településen látnak el kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást. A kéményseprők évente egy alkalommal ellenőrzik az égéstermék-elvezetőket. Gázkészülékeknél javasolt, hogy a készüléket évente gázszerelővel vizsgáltassa át a tulajdonos. Gáztüzelésnél gyakori problémát okozhat, hogy a használaton kívüli időszakban – a leggyakrabban a hideg beálltával – állatok (pókok, de akár madarak is) húzódhatnak a járatokba, és ezzel dugulást okoznak. Továbbá gondot jelent a tüzelőberendezés karbantartásának elhanyagolása. Sok esetben az is problémát okozhat, hogyha a lakás vagy családi ház állapotában – tüzelőberendezés, légellátás illetve az égéstermék elvezető viszonylatában – változás áll be, például szilárd tüzelésű készülék használata mellett beépítenek egy páraelszívót. Ilyen esetben a két készülék együttes használatakor előfordulhat, hogy a füstgáz nem a füstelvezetőn távozik a szabadba, hanem visszaáramlik a lakótérbe ezzel megnövelve a szén-monoxid-mérgezés veszélyét. Réthy Tiborc beszélt arról is, hogy egyre többen térnek át a szilárd tüzelésű fűtőberendezésekre. Fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben hulladékkal (műanyag), vagy nem megfelelően kiszáradt fával fűtenek a lakók, kátrányosodás alakulhat ki, és akár három hét alatt képes a kémény eltömődni. Ez a lerakódott korom, kátrányréteg bármikor begyulladhat és koromégéshez, kéménytűzhöz vezethet. A tüzelő-, fűtőberendezések, valamint a kémények kifogástalan működésére a fűtési szezon kezdetekor nagyon oda kell figyelni, hiszen a rendszeres, szakember által végzett karbantartással megelőzhető a szén-monoxid lakótérbe áramlása. Célszerű szakember tanácsát kérni a beszerzés és a beszerelés tekintetében egyaránt.
Récsányi Ilona, fogyasztóvédelmi felügyelő a szén-monoxid-érzékelőkről és azok felülvizsgálatáról tájékoztatta a sajtó munkatársait. A korábbi vizsgálatok tapasztalatai alapján a fűtési szezon kezdete előtt elrendelésre került, és ennek megfelelően a fogyasztóvédelmi hatóság megkezdte a forgalomban lévő szén-monoxid-érzékelők vizsgálatát, melynek célja a felhasználók biztonságának és egészségének védelme, illetve a megfelelő és nem megfelelő termékek feltérképezése a készülékek biztonsággal való használata érdekében. Amennyiben a hatóság eljárása során megállapítja, hogy a termék forgalomba hozatala és forgalmazása jogsértő, megtörténik annak kivonása és visszahívása a kereskedelmi forgalomból. Beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli vizsgálat keretében ellenőrzött, összesen 42 különböző típusú készülék közül az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján 12 felelt meg az előírásoknak, tehát biztonsággal használhatóak. A kifogással érintett termékek a meghatározott szén-monoxid-koncentrációknál, a megadott időn belül nem jeleztek, vagy éppen túl korán riasztottak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája a http://www.nfh.hu/node/7984 hivatkozás alatt. A vásárlás előtt érdemes itt tájékozódni a megfelelő és biztonsággal használható készülékekről, továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók a készüléket szaküzletben vásárolják meg. Minden esetben győződjenek meg arról, hogy a terméken feltüntetésre került-e a CE megfelelőségi jelölés, és mellékeltek-e olyan írásos használati és kezelési útmutatót hozzá, amely – többek között – részletesen leírja a telepítés, az elhelyezés módját, megadja az egyes figyelmeztető- és hibajelzéseket és azok jelentését, tájékoztatást ad az egyes vészjelzésekkor szükséges teendőkről. Kiemelte, hogy e termékek csak a gyártó által meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készülékek legkésőbb a határidő lejártakor történő kicserélése. Récsányi Ilona zárásként szólt arról, hogy a szén-monoxid-érzékelők elősegítik a szén-monoxid által okozott balesetek előfordulásának csökkentését. A készülékek nem helyettesítik a tüzelőanyaggal működő berendezések, gázkészülékek szakszerű telepítését, üzemeltetését és rendszeres felülvizsgálatát.

A szén-monoxid a szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletveszés. A legfontosabb, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények műszaki állapotát, karbantartottságát. Az ellenőrzést olyan szakemberre kell bízni, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatók, rendszeresen szellőztessék, így is megakadályozható a mérges gázok felhalmozódása. A szellőző nyílásokat semmilyen esetben sem szabad eltömni, elzárni, szabad keresztmetszetüket időszakonként ellenőrizni kell. A védekezés egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő, ugyanis a színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gázt az ember nem érzi. Ha indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, alsó végtagi bénulás, kis mozgásra szapora létvétel, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli az ember, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. A gázkészüléket azonnal el kell zárni, és ki kell szellőztetni a lakást. Tiszta levegőn a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele egy óra alatt távozik.

About Post Author