A legfőbb cél a munkahelyteremtés

munkahely

Eredményes időszakot tudhat maga mögött Szabadszállás városa, hiszen több sikeres pályázatnak köszönhetően az elmúlt négy esztendőben közel három és félmilliárdos állami támogatás érkezett a településre. A beruházásokról és az idei évi tervekről dr. Báldy Zoltán polgármestert kérdeztük.

Mozgalmas év volt a tavalyi, annál is inkább mivel az egy ciklus lezárását is jelentette. Három választáson, országgyűlési, Európa Parlamenti és helyhatósági választásokon vagyunk túl. A változások a képviselő-testület munkáját nem befolyásolták. A városatyák bebizonyították, tudnak, akarnak együtt gondolkodni, dolgozni. Bízom benne, hogy ez a jövőben sem lesz másképp, a város érdekei, fejlődési lehetőségei kerülnek mindig előtérbe. Bizakodva tekintünk a 2015-ös év elé, célunk továbbra is a jövő építése.

Milyen fejlesztések valósultak meg, illetve kezdődtek el Szabadszálláson 2014-ben?

A tavalyi év legnagyobb beruházása a közel kétezer ingatlant érintő – megközelítőleg 2,5 milliárd forintba kerülő – szennyvízcsatorna hálózat kiépítése volt. A munka jelentős része el is készült, az átadásra idén májusban kerül sor. A beruházás befejeződése után Szabadszállás csatornázottsága 92-94 százalékos lesz. A törvény előírása szerint az év végéig kötelező rákötni a hálózatra, aki ezt elmulasztja talajterhelési díjat fizet, melynek összege jelentősen magasabb, mint a csatornadíj. A megépült szennyvízelvezető hálózatra csak engedéllyel (önkormányzat, víziközmű társulat, BÁCSVÍZ) az önkormányzat által meghirdetett időponttól lehet majd csatlakozni.
Ugyancsak a tavalyi évben kezdődött el és a nyár elejére fejeződik be a „Kék-víz” Észak-Bács-Kiskun megyei ivóvízminőség javító programjának Szabadszállást érintő része. A vízminőségének javítása a meglévő „dunai” térségi rendszerről távvezetékek építésével valósul meg. Ennek keretében készül el a Szalkszentmártont Szabadszállással összekötő húsz kilométer hosszúságú vezetékszakasz. Településünkön a vízhálózat részleges rekonstrukciója készül el
vezeték, tolózár cserékkel, tűzcsapok beépítésével. A beruházás mintegy 800 millió forintba kerül. A pályázati sikereknek köszönhetően tehát az elmúlt négy esztendőben több mint 3,5 milliárd forint jutott a fejlesztésre városunkban.

Milyen beruházások várhatóak az idei évben?

Az idei esztendő tervei között szerepel a közétkeztetés megújítása. Új konyhát szeretnénk építeni a városházával szembeni élelmiszerüzlet helyén. A tervek már elkészültek, a kivitelezéshez szükséges teljes összeg azonban még nem áll rendelkezésünkre. Az új létesítmény megléte nemcsak a közétkeztetésben hoz gyökeres változást, hanem új közösségi térként funkciónál majd. Az idei esztendő első pályázati sikere az energetikai felújításra elnyert 26,3 millió forint, melyből a polgármesteri hivatal és művelődési központ energiaellátását tudjuk megoldani. A napelemek felszerelése a nyár folyamán megtörténik. Az energetikai fejlesztésnek köszönhetően megmaradó összeget a szolgáltatások minőségének javítására tudjuk visszaforgatni. A művelődési központ lapos tetejének felújítására közel 3,5 millió forintot költünk.
A beruházások mellett a legfőbb prioritást élvez a munkahelyteremtés, a pályázati lehetőségek maximális kihasználása a legnagyobb állami támogatás mellett, valamint az önkormányzat bevételeinek növelése.

About Post Author