A márciusi ifjakra emlékezett városunk

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékezett  március 14-én Szabadszállás városa.  A városi ünnepség a József Attila Közösségi Házban Dr. Báldy Zoltán polgármester ünnepi beszédével kezdődött. A forradalmi eseményeket a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai idézték fel.

A nép akkor válik nemzetté, ha képes arra, hogy összefogjon, és együtt harcoljon. A nehéz pillanatokban félre tudjuk tenni a sérelmeket, nézetkülönbségeket, a haragot, akkor képesek vagyunk egy nemzet lenni a magasztosabb cél elérésére. Jó példa volt erre az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

Mi kései utódok, kaptunk egy követendő mintát. A mi felelősségünk, hogy minként alakítjuk hazánk jövőjét, milyen úton haladunk tovább és mivé leszünk mi magunk is. Cselekedjünk úgy minden nap, teremtsünk olyan élhető hazát gyermekeinknek, amelyre épp olyan büszkék lehessünk 169 év múlva, mit amilyen büszkék vagyunk elődeinkre – hangsúlyozta beszédében Dr. Báldy Zoltán polgármester.

Az ünnepi műsort követően a rendezvény fáklyás felvonulással folytatódott. A menet a könyvtártól indult a Petőfi emlékműhöz.

Mit jelent nekünk a szabadság? – tette fel a kérdést ünnepi beszédében Vanyurné Lázár Erzsébet, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Csak azt, hogy szabadon választhatunk harminc féle péksütemény, húsz féle telefon, vagy százhúsz tévé csatorna közül? Vagy szabadon elmehetek ebből az országból, ahol olcsóbban vehetek meg bármint, vagy drágábban adhatom el magam? Mert a legtöbben, valljuk be, erre használjuk a szabadságot. Úgy gondolom, hogy nekünk felnőtteknek, szülőknek, az iskolának még nagyobb a felelőssége, hogy megtanítsa a gyermekekkel, hogy micsoda felelősséggel jár élni, és nem visszaélni azzal a szabadsággal, ami annyi drága életet követel nemzetünk történelme során. A szabadság kötelesség! Kötelesség a család, a haza, az egész emberiség felé, hogy munkálkodhasson ki-ki képességeihez mérten, annak még nagyobb boldogulásáért – emelte ki beszédében az igazgatónő.

A megemlékezésen közreműködött az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes és Pócs Balázs. A rendezvény koszorúzással zárult.

About Post Author