„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója tiszteletére tartott megemlékezést október 23-án Szabadszállás Város Önkormányzata. A program a József Attila Közösségi Házban kezdődött.  A forradalmárokra városunk polgármester emlékezett.

Dr. Báldy Zolán bevezetőjében felidézte a történelmi eseményeket. Részletesen beszélt a forradalom kitörésének okairól, kiemelte, hogy az elnyomás béklyójától szenvedő emberek mennyire vágytak a szabadságra. „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – idézte fel Bibó István örök érvényű gondolatát a város első embere.

A forradalomról, a forradalmi lelkületről, az azt követő fájdalomról nincsenek emlékei a fiatalabb korosztálynak. Dokumentumfilmekből, tanulmányokból nem lehet megtapasztani azt az átszellemült lelkesedést, erővel telített időszakot, melynek leveréséhez egy kétszázezres katonai erő is alig volt elegendő. Meg kell ragadni tehát minden eszköszt és alkalmat, hogy az emberi sorokon keresztül megismerjük a valóságot. Ezek az apró mozaikok azonban az idő múlásával lassan elhomályosulnak. Addig kutakodjuk, míg élnek szüleink, nagyszüleink. Legyünk nyitottak, tegyük helyére a mozaikokat, mert a részletek teljes ismeretében tudunk tanulni elődeinktől – emelte ki a polgármester.

Ők a semmiből piramist kezdek építeni, nekünk pedig azt a feladat hagyták, hogy vigyázzunk a már elkészült építményre. Minden évben, ezen a napon tekintsünk hátra, emlékezzünk és tanuljunk önfeláldozásukból, felelősségvállalásukból, bátorságukból, összefogásukból – hangsúlyozta dr. Báldy Zoltán.

A lelkesítő gondolatokat követően a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak emlékműsorát tekintette meg a közönség.

A rendezvény a városháza falán elhelyezett emléktáblánál zárult, ahol az önkormányzat, az intézmények és a civil szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet virágait.

About Post Author