A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető

Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem Bács-Kiskun megyei műveletirányítási központjába 9 műszaki mentéssel kapcsolatos, tűzoltói beavatkozást igénylő állampolgári bejelentés érkezett.

Hétfőn öt esetben riasztották a tűzoltókat veszélyesen megdőlt fák és két esetben nagymennyiségű, összegyűlt csapadékvíz eltávolításához.

Hétfőn délután jelzett a szén-monoxid-érzékelő Baján, a Tél utcai társasház egyik lakásában. A bajai hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a lakás több pontján, és megállapították mérgező gáz jelenlétét a levegőben, értesítették a gázszolgáltató szakemberét és a kéményseprőt is. A lakók lélekjelenlétének és az érzékelő meglétének köszönhetően nem történt tragédia, a lakók nem szenvedtek mérgezést.

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba egy embert, aki Baján, a Szekér utca egyik családi házának fürdőszobájában lett rosszul, hétfőn este. A bajai hivatásos tűzoltók gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a gázszolgáltató szakemberét és a kéményseprőt is értesítették.

Az eset kapcsán ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét a hasonló esetek és a tragédiák elkerülése érdekében, hogy fokozott figyelemmel járjanak el a tüzelő-fűtő berendezések használata során. Gondoskodjanak a készülékek, a füstelvezetők és kémények rendszeres felülvizsgálatáról, karbantartásáról, továbbá a biztonság növelése érdekében használjanak szén-monoxid-érzékelőket.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, jelenlétét érzékszerveinkkel nem tudjuk észlelni!

„A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Bár a tüneteket nehéz felismerni, ha szén-monoxid-mérgezés szempontjából potenciálisan veszélyes helyiségben tartózkodunk (kazánház, fürdőszoba, garázs), esetleg többször, több családtagnál is ugyanott jelentkeznek a panaszok, mindenképp gyanakodjunk a mérgezés lehetőségére! Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal menjünk szabad levegőre, hívjunk segítséget!

Ha környezetünkben történik a mérgezés, mivel nem tudhatjuk, hogy a belélegzett káros anyag milyen erősségű és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért mérgezés gyanúja esetén a mentőszolgálat értesítése életmentő kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

Ha a beteg mozgásképtelen, el kell távolítanunk a veszélyes helyről, lehetőleg friss levegőre. Gázmérgezés esetén azonban ugyanolyan fontos saját magunk védelme is, mint az áldozat kimentése. Az újraélesztést se kezdjük el a mérgezés helyszínén, mert ezzel a betegen sem segítünk, és saját magunkat is veszélybe sodorjuk.

Gázzal telt helyiségben semmiképpen se vegyünk levegőt! Lehetőleg csak megfelelő védőfelszereléssel lépjünk be, ha ez nem megoldható, akkor csak egy lélegzetvétellel kibírható ideig tartózkodjunk a zárt térben, utána haladéktalanul menjünk szabad levegőre. Ebben az esetben a mentőket és a tűzoltókat is értesítsük.”  (Szerző: WEBBeteg www.webbeteg.hu)

A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Sajnos többnyire emberi mulasztás okozza a bajt. A nem megfelelő állapotú, karbantartatlan vagy nem megfelelően méretezett kémények, hosszabb ideje bevizsgálatlan kazánok, és egyéb, helytelenül használt nyitott égésterű berendezések a baj fő okozói. A kéményt, gáz, olaj és hagyományos fűtőkészülékeket, rezsókat, kályhákat rendszeresen ellenőriztessük és azokat önkényesen sohase módosítsuk. A kiépített szellőzőket ne takarjuk le, ne tömítsük el. Fontos a rendszeres szellőztetése azoknak a helyiségeknek, ahol a tüzelőberendezést tároljuk. A szilárd tüzelésű hőtermelő berendezéseket (kandallók, kályhák, kazánok, stb.), ne hagyjuk felügyelet nélkül üzemelni.

A kémények műszaki állapotát szakemberrel ellenőriztessük, a tüzelő-fűtő berendezéseknél a légutánpótlásról gondoskodni kell, mert azok a helyiség levegőjét (oxigénjét) fogyasztják. Tegyük lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk. Modern nyílászárók esetén szellőzés létesítése szükséges, a füstgáz visszaáramlás megelőzése érdekében.

A rossz műszaki állapotú fűtő berendezések és kémények, illetve a nem megfelelő szellőztetés miatt sajnos minden évben vannak halálos szén-monoxid-mérgezések. A színtelen szagtalan szén-monoxid érzékelésére célszerű gázérzékelőt telepíteni – sok esetben életet menthet – amely baj esetén éles riasztó hangot hallat. Ebben az esetben a fűtőberendezést kapcsoljuk le, az épület átszellőztetése mellett hívjunk segítséget!

bacs.katasztrofavedelem.hu

About Post Author