A zárjegy nélküli cigaretta birtoklása önmagában is törvénysértő

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága a Rendőrséggel közösen egy belvárosi telefonboltot, illetve annak környékét ellenőrizte – tudatta Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy vám- és jövedéki szóvivő.

Az ellenőrzéseken mintegy 3 200 doboz adózatlan cigarettát és 12 kilogramm dohányt találtak a pénzügyőrök. Három esetben a dohánygyártmányok szállítására használt gépkocsit is lefoglalták, valamint több mint négymillió forint jövedéki bírságot is kiszabtak.

Magyarországon kizárólag engedélyezett Nemzeti Dohányboltban lehet jogszerűen dohányterméket árusítani. Ezek ellenőrizhető forrásból származnak, minden esetben magyar adójeggyel, vagy zárjeggyel vannak ellátva, tehát forgalmazásuk legális. Fontos tudni, hogy az adózatlan – például a Nemzeti Dohánybolton kívül vásárolt – dohánytermék birtoklása törvénysértő. Ezen kívül a bizonytalan eredetű füstölnivalók összetétele ismeretlen, így azok fokozottabb egészségi kockázatot jelenthetnek. Az adózatlan dohánytermék birtokosa a lefoglaláson kívül minimum 30 ezer forint bírságra is számíthat.

Aki adózatlan dohányterméket engedély nélkül árusít, legalább 5 millió forint pénzbírságot kaphat.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author