Adj új életet tárgyaidnak!

Magyarország idén is részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban a Földművelési Minisztérium szervezésében. A rendezvénysorozat jelmondata – Adj új életet tárgyaidnak! – utal arra, hogy a kampány célja a hulladékkeletkezés megelőzésére való figyelemfelhívás, a termékek újrahasználata, vagy a termékek élettartamának meghosszabbítása, megjavítása révén – tudatta az FM Sajtóiroda.

2017. november 15-én éjfélig lehet regisztrálni a www.hulladekcsokkentesihet.hu weboldalon egy saját új vagy korábbi években már megvalósított akcióval, illetve a www.vallalom.eu oldalon tett vállalással.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction) 2017. november 18-tól 26-ig tart. A kampányhoz a hulladék keletkezését megelőző, illetve a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló, vagy újrahasználatot, javítást bemutató akciókkal, megoldásokkal, rendezvényekkel 5 kategóriában csatlakozhatnak államigazgatási szervek, hatóságok, egyesületek és civil szervezetek, gazdálkodó, ipari szervezetek, oktatási intézmények, illetve magánszemélyek.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó nemzetközi versenyben a regisztrált, egyedi akciók közül kiválasztott országos legjobbak vehetnek részt (kategóriánként egy akció).

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a termékek, különböző használati tárgyak újrahasználatára, az anyagok újrahasznosítására, és megjavíthatóságára hívják fel az emberek figyelmét a szakemberek, annak érdekében, hogy ezek az anyagok, termékek minél tovább maradjanak a gazdaság körforgásában.

Az idei kampány az „Adj új életet tárgyaidnak!” gondolat jegyében a hulladékképződés csökkentésének olyan egyszerű megoldásaira világít rá, mint az újrahasználat és az újrahasználatra történő előkészítés, azaz a javítás. Ráirányítja a figyelmet a használt tárgyak, holmik adományozására vagy átalakítására, ezek vásárlására, valamint arra, hogy mielőtt kidobunk egy elromlott vagy eltörött tárgyat, gondoljuk végig, hogy az megjavítható-e. Ezáltal tudunk új életet adni azoknak, vagy meghosszabbítani az élettartamukat. Ezzel a kezdeményezéssel belátható, hogy mennyire könnyű megtalálni az értéket egy olyan tárgyban, holmiban, ami számunkra már felesleges, vagy azt gondoltuk, hogy értéktelen.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author