Az erőm a hitemben van!

Tóth Sándorra a kiváló helytörténeti kutatóra emlékeztek ma (november 15-én) Szabadszálláson.

A település díszpolgára életének jelentős részét Szabadszállás múltja felkutatásának szentelte, kiemelt figyelmet fordítva a Petőfi családra. Állítása szerint, melyeket hiteles dokumentumokkal is alátámasztott, a lánglelkű költő ebben a városban látta meg a napvilágot – emelte ki beszédében dr. Báldy Zoltán. A polgármester elmondta, a Magyarok Világszövetsége kezdeményezésére székelykaput állítottak idén ősszel a városközpontban, a költő feltételezett szülőhelyén, mely méltón hirdeti Tóth Sándor kutatásainak igazát.

Bányai János a helytörténész keresztfia Tóth Sándor elhivatottságáról, munkabírásáról beszélt. „Az erőm a hitemben van” – idézte fel a kutató jelmondatát. A helyi értéktár bizottság, kötelességének érzi Tóth Sándor hagyatékának ápolását, álmainak megvalósítását – fűzte hozzá a szervezet elnöke.

Tóth Sándor kutatásai nem csak szülőhelyére irányultak. Hagyatékából a közelmúltban a gyomaendrődi múzeum számára küldtek értékes dokumentumokat gyermekei. „Nem csomagot, hanem kincset kaptunk” – idézte az intézmény vezetőjének reakcióját ifj. Tóth Sándor.

A megemlékezés koszorúzással és mécsesgyújtással zárult Szabadszállás legkiválóbb helytörténeti kutatójáról elnevezett gyűjteménynél.

 

About Post Author