Bugacra került a szabadszállási kolbásztöltő fesztivál fődíja

A hagyományos hozzávalókból, darált hús, só, fűszerpaprika, köménymag és fokhagyma, készült el a február 28-án megrendezett I. Szabadszállási Kolbásztöltő Fesztivál elsődíjas gasztronómiai remeke. A vándorkupát a bugaci Bodor István vihette haza.

 

Nagy érdeklődés kísérte az Amatőr Királyi Szakácsok Egyesülete szervezésében lebonyolított első szabadszállási kolbásztöltő fesztivált. A „Szabadszállás Város Kolbásza 2015.” címért huszonnyolc, közöttük három vajdasági csapat, szállt versenybe. A helyszínen előkészített, begyúrt és kisütött kolbászokat a Szőke András színművész vezette szakmai zsűri értékelte. A rendelkezésre álló hat kilogramm húsból hagyományos és sajátságos ízesítésű kolbászkülönlegességek születtek. A fűszerek közé még a pálinka is bekerült. A versenyzők a tálalásra is odafigyeltek, a tűzoltó csapat például tömlőcsatlakozóval díszítette kolbász remekét.

Amíg a versenyzők serénykedtek az amatőr királyi szakácsok kolbászból megformálták Szabadszállás városának címerét.

Az ínyencekből álló döntnökök első díjat nem adtak ki, a vándorkupát és a legjobbnak járó választási malacot Bodor Istvánnak (Bugac) ítélték oda, a második helyen az Atom Kft., a harmadikon az Iparos B. csapata végzett. Éremben és oklevélben részesült csapatok: Pataki, Huja Kft., Kalocsa, Cigányék, Szakembörök, Iparos C.

 

Ugyancsak ebben az időpontban rendezték meg az „Egy szelet Szállás!” című versenyt, melynek keretében dőlt el, ki készíti  Szabadszállás legjobb házi süteményét. A zsűri az ízek harmóniáját, a sütemények esztétikáját, látványát, az ötletességet, egyediséget, hagyományosságot értékelte.

Szabadszállás legjobb házi süteménye Varga Andrea keze alól került ki, aki a serleg mellett a testsúlyának megfelelő mennyiségű finomlisztet vihetett haza. A vándorkupa Krizsák Rita birtokába került. Arany minősítést kaptak: Szalainé Hajdú Ágota, Januskó Rózsika, Gáspár Emese, Sallai Lászlóné, Darabos Józsefné. Különdíjban részesült: Darabos Józsefné, Siposné Tóth Eszter, Aszódi és Aszódiné.

 

 

About Post Author