Drágábbak lesznek a CSOK-os lakások

Szigorú épületenergetikai követelmények miatt drágább épületeket kell építeni a CSOK-os lakásépítőknek is – hívja fel a figyelmet a Víz-Gáz Fűtéstechnika Szaklap. A magasabb beruházási költség idővel visszahozza az árát, mert jobb energiafelhasználású épületek épülnek, de a beruházásnál e magasabb költségekkel számolni kell. Az engedélyeztetés egyszerűsödik, de komolyabb épületgépészeti és villamos tervezésre lesz szükség.

 
A 2018-ban átadásra kerülő házaknak ma még a hazai viszonylatban sci-finek tűnő épületenergetikai követelményeket kell teljesíteniük. Ezen szabályok betartásához lényegében olyan házat (lakást!) kell építeni, amely:

– a falai kiválóan szigeteltek, és modern nyílászárókkal felszerelt,

– az épület megújuló energiát is felhasznál, azaz rendelkezik – a hagyományos fűtésen felül – áramtermelő napelemmel, melegvizet szolgáltató napkollektorral vagy hőszivattyúval, és

– az épületet hővisszanyerős szellőztető berendezéssel szerelik fel, azaz a fürdőszobában, konyhában egyszerű szellőztető szivattyút már mem lehet betervezni.

Ezek a beruházások a mindennapos üzemeltetésnél gyorsan visszahozzák az árukat, de a bekerülési áruk 20-50%-al magasabb mint egy eddig szokásosnak mondható lakótéré, azaz a támogatásból építendő beruházásoknál ez jelentkezik.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az építési engedélyeztetés egyszerűsödik, de a ház gépészeti, villamos tervezése komolyabb feladatot jelent, mivel a hagyományos, megszokott kazánok fűtésteljesítményéhez (ami ma általánosan 24 KW) nem kell külön fűtésterv, és a kazánok teljesítménye a fenti beruházások miatt csökkeni is fog a jövőben, de a tervezést nem lehet megspórolni. Egy épületben, amelyben a kazán mellett (2018-tól kötelezően) lesz megújuló energiát használó berendezés, pl. hőszivattyú, csak akkor működik megfelelően a rendszer, ha azt szakemberek megfelelően tervezik meg és hangolják össze

A szakemberek azt javasolják, hogy készüljenek általános tájékoztatók, amelyek a leendő építetőket felkészítik az új előírásokra.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 

About Post Author