Elbir hírlevél 2017. december

ELBIR

A keresztény világ legnagyobb ünnepére készülődnek az emberek.

Sajnos a bűnelkövetők is!

Odafigyeléssel elkerülhetik, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak!

Az ünnepi bevásárlás során pénzüket, pénz- tárcájukat úgy helyezzék el, hogy illetéktelen szemek ne lássák. Ha elő kell venniük, akkor legyen mindig a látóterükben, vagy közvetlenül a kezüknél. Folyamatosan érzékeljék, lássák pénzüket,  pénztárcájukat.  Otthon  tervezzék meg, hogy szeretteiknek milyen értékben fognak vásárolni, és csak a szükséges összeget vigyék magukkal! Ha lehet, ne egyedül vásároljanak. Lehetőség szerint fizessenek bankkártyával!

Jól ismertek a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszerei, ezért ne essenek bele ósdi, elavult csapdáikba!

A karácsonyi bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata. A gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetik a gépkocsi rongálásos feltörését oly módon, hogy abban látható helyen semmi- lyen értéket nem hagynak. Az üres táska, doboz is figyelemfelkeltő lehet!

Ne restelljék egy nagy értékű ajándéktárgy megvétele után – pl. televízió – a vásárlást megszakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékeik mellett!

Biztonságos bankkártya használat

Természetes a bankautomaták használata, a bankkártyával való pénzfelvétel, fizetés. Sajnos erre a bűnözők is felfigyeltek, követhetik mozgásukat, elvehetik Önöktől értékeiket!

Az ilyen bűncselekmények elkövetése is megelőzhető.

Bankkártyájuk PIN kódját soha ne tartsák egy helyen a kártyával!

Ne éjjel vegyenek fel pénzt az automatákból!

Ne egyedül tegyék ezt, csak ha mindenképpen szükséges!

Napközben is úgy vegyenek fel pénzt, hogy az automata mellett idegen ne tartózkodjon, inkább várjanak egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódjukat illetéktelen személy ne lássa meg!

Fizetéskor törekedjenek arra, hogy a bankkártyájuk ne kerüljön ki látóterükből, ne legyen lehetőség arra, hogy annak adatait speciális eszközzel lemásolják, és később visszaéljenek vele!

A lakásbetörések is megelőzhetők!

A karácsonyi nagybevásárlások során új szokásként alakul ki az úgynevezett „családi bevásárlás”. A családi bevásárló körutak alatt a hosszabb ideig marad őrizetlenül otthonuk. A lakásbetörések megelőzése érdekében lakásukat, családi házukat ne hagyják védelem nélkül.

Sok olyan „apró” lehetőség is van, amelyekkel érdemes élni:

Kérjék meg a szomszédjaikat, hogy figyeljenek otthonukra!

Hagyják bekapcsolva a rádiót, vagy a Tv-t, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak elszaladtak a közelbe!

Legalább egy helyiségben hagyják  égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki!

Amennyiben rendelkeznek jelző- és riasztórend- szerrel, azt még kis időre is kapcsolják be! Rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét!

Ne feledjék, hogy az alkalom szüli a tolvajt!

Karácsony Szenteste, amikor a hívők az éjféli misére térnek be a templomokba, megnövekedhet a lakásbetörések száma. Ezt a körülményt is vegyék figyelembe, amikor arról döntenek, hogy takarékossági okból lekapcsolják-e a villanyt!

Előzzük meg közösen a bűncselekményeket! Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzunk, figyeljünk magunkra és embertársainkra!

BÉKÉS, BIZTONSÁGOS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

About Post Author