Elektronikusan egyszerűbb

A cégbejegyzésre kötelezett szervezetek megalakulása vagy változásbejegyzése előtt érdemes előre tisztázni, hogy a szervezetben érintett személyekkel szemben van-e valamilyen kizárási ok. A kérelem ingyenes, melyet legegyszerűbb elektronikusan eljuttatni a NAV-hoz. 2012-től kérhető előzetesen igazolás arról, hogy az adott személy, vagy cég alkalmas-e arra, hogy egy másik társaságban vezetőként, tagként vagy részvényesként közreműködjön – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az a magánszemély vagy szervezet, amely egy vállalkozás vezető tisztségviselőjeként, cégvezetőjeként, képviseletre jogosult tagjaként, többségi befolyású tagjaként vagy részvényeseként kíván tevékenykedni, ingyenesen kérhet igazolást, hogy nem állnak fenn vele szemben olyan kizáró okok, melyek az adószám megállapításának megtagadását vagy akár törlését eredményeznék.

A kérelem benyújtására szolgáló nyomtatványt (17TADRI) elektronikusan a legegyszerűbb eljuttatni a NAV-hoz. A kérelem ingyenes, mely beküldhető Ügyfélkapun át egy példányban kitöltve.

A NAV a megadott paramétereket összeveti a nyilvántartásában szereplő adatokkal és az eredménytől függően kiállítja az igazolást vagy elutasítja a kérelmet. A kérelem elutasítását okozhatja többek között, ha hiányzik az űrlapról az adóazonosító szám vagy, ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor közreműködik más, jelenleg adóregisztrációs eljárásban érintett adózónál is.

Ha előzetesen kiderül valamilyen kizáró feltétel, úgy az bizonyos esetekben orvosolható lehet, még a cégbejegyzési eljárás megkezdése előtt. Érdemes tehát előzetesen ellenőriztetni azoknak magukat, akik vállalkozások tagjai, részvényesei vagy vezetői szeretnének lenni.

A hivatal a témában is minden segítséget megad a honlapján elérhető tájékoztatókkal, továbbá telefonon (06-40/42-42-42) és az ügyfélszolgálatokon.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author