„Elindultunk, hazatértünk …”

A József Attila Közösségi Ház és a Honvéd Nyugdíjas Klub szervezésében izgalmas(?), érdekes(?), megható(?), tanulságos(?) – vagy mindezek együtt, amik jellemzik – közönségtalálkozó részese lehetett az a közel nyolcvan résztvevő, aki meghallottra/elolvasta a hívó szót. A „Hazajáró” című honismereti és turisztikai műsor munkatársait, a „Hazajáró honismereti és turista egylet” alapító tagjait, Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort köszöntötte a szervezők nevében a felkért házigazda, Horváth Balázs.

Mint ismeretes, a HNYK az elmúlt években sokat tett a turizmus népszerűsítése, helyi feltételeinek megteremtése és fejlesztése érdekében és élenjár a turisztikai tevékenységben is. Nincs szégyenkezni valónk! Ez adta az apropóját annak, hogy egy méltán népszerű honismereti, és turisztikai – és tegyük hozzá: nagyszerű ismeretterjesztő – műsor készítőivel, résztvevőivel, munkájukkal, küldetésükkel megismerkedjünk.

A találkozó ötlete nem mai gondolat, hiszen 2015-ben, egy Dobogókő-i túrán történt beszélgetéssel kezdődött a történet. Asbóth György volt az egyik résztvevő és Süveges-Holczman Andrea a szervező, amelynek eredményeként a Hazajáró mai, jubileumi, 250. közönségtalálkozója kezdetét veheti.

A Médiaklikk média és hírszolgáltató internetes oldalon olvasható:

A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul barangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje Hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig, megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.

Vendégeink vetítéssel egybekötött előadásán megismerhettük a túraszeretetük, közös túrázásuk kezdetét és az utat, amely a „Hazajáró” első megjelenéséhez, továbbá a „Hazajáró honismereti és turista egylet” megalakításához és tevékenységéhez vezetett. Bemutatták a filmes stábot, a tervezés, szervezés, filmezés és utómunkálatok sorát.

Mindezeket gyönyörű képekkel illusztrálták,  de részesei voltunk egy olyan kisfilm, egy bakiparádé megtekintésének is amely a fonákságokat, a tréfásabb pillanatokat mutatta be. Az előadást a „Számvetés” című film fenséges, megható jelenetei zárták, melyek az utolsó pillanatokat követő meghitt csend majd felcsattanó taps szerin elérték céljukat: megfogták a jelenlévőknek nemcsak az értelmét, de a lelkét is.

A rendezvény az élmények megköszönésével zárul, melyet Farkas Zoltán, az egyesület elnöke tett meg a két előadó részére átadott Tóth Sándor Szabadszállás képekben c. könyvvel, egy-egy palack alkalmi címkés borral és a jubileumi 250. előadást jelképező emléklappal, valamint az egyletnek szánt Honvéd Nyugdíjas Klub emlékplakettel.

A közönségtalálkozó résztvevőitől az egylet mottóját: „Elindulni, hazatérni …”-t kissé a helyzetre igazítottan „elindultunk, hazaértünk …”-re változtatva köszöntünk el az idei első, szép hóesése estén.

 

 

Horváth Balázs István

Forrás: hnyk.hu

About Post Author