Ezer új odú várja a hazatérő szalakótákat

Új típusú, korszerűbb odúkra cserélték az elöregedett faodúkat, és számos, költésre alkalmas helyen újonnan kirakott odúk várják az Afrikából már hazaindult szalakótákat – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vezetésével, és többek között a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével folytatott „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós LIFE+ projekt keretében 1000 db, ún. Schwegler odút helyeztek ki a szakemberek a Kiskunsági Nemzeti Park működési területén.

Ezek a fabeton odúk sokkal hosszabb élettartammal bírnak, mint az eddig használt, fából készültek, a német gyártó cég 25 év garanciát vállal rájuk. De van egy másik hasznos előnyük is, a nagyon jó hőszigetelő képesség, amelynek a forró nyári hónapokban nagy jelentősége van.

A munkálatok februárban kezdődtek, és bő két hónap alatt sikerült végrehajtani az 1000 új odú kihelyezését, a régiek cseréjét. Az odúk nagyjából fele a területen található idősebb fákra került ki, de jelentős részük lett kihelyezve a területeken húzódó szigetelt villanyoszlopokra is, melyeket a tapasztalatok szerint szívesen elfoglalnak a madarak.

Néhány esetben az odúk cseréjekor nappalozó kuvikokat találtak az MME munkatársai a régi odúkban, akik végül néhány perc „bosszankodás” után kipróbálhatták az új típusú odúk kényelmét is.

A hagyományosnak tekinthető odúk mellett alkalom nyílt újfajta, úgy nevezett hodályodúk kihelyezésére is több – a Szalakótás Gazda Programba bevont – gazdálkodónál. A hodályodúk kihelyezésénél minden esetben valamilyen nyílt rész, elsősorban gyep felé néző épületrészre kerültek fel az új otthonok.

Jeladós szalakótáink már megkezdték hazaútjukat Dél-Afrikából, az alábbi honlapon követhetők figyelemmel: http://rollerproject.eu/hu/content/jelados-nyomkovetes-0#

Reméljük, hamarosan elfoglalják majd  új, tartós és biztonságos fészekodúikat!

Fotók: MME/Ampovics Zsolt

About Post Author