Fokozott figyelemmel aratás idején is

Az Alföld hazánk legfontosabb mezőgazdasági területe. A gazdaság, a mezőgazdaság és az ipar jelentős a megyében és dinamikusan fejlődik, szép számban találhatók jó minőségű, nagy kiterjedésű szántóföldek, mezőgazdasági területek. A mezőgazdaság történelmi hagyományokkal rendelkezik, Magyarország mezőgazdasági tevékenységének gépesítése hosszú időre tekint vissza. A több évtizedes tapasztalat azt bizonyítja, hogy a mai korszerű gépek korában is fontos a tűzvédelmi szabályok betartása, hiszen a betakarítási munkák fokozottan tűzveszélyesek.
 

A betakarítási munkálatokra kellő körültekintéssel kell felkészülni, a gondatlan magatartás veszélyes az élet- és vagyonbiztonságra. A betakarítási munkálatokban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte. Szem előtt kell tartani, hogy a munkálatok helyszínén jelentős mennyiségű éghető anyag – aratásra váró vagy már learatott növényzet, erdős területek – van jelen, melynek lángra lobbantásához egy szikra is elegendő lehet. Továbbá tüzet okozhat még egy megszorult, felmelegedett csapágy, alkatrész, valamint nagy mértékben hozzájárulhat a tűz továbbterjedéséhez az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék csepegése. Ezen dolgok együttes jelenléte teszi igen tűzveszélyessé a betakarítást. A gondos hozzáállással és felkészültséggel azonban sok esetben megelőzhetőek a súlyos anyagi veszteséggel és a termelésből történő kieséssel járó tűzesetek.

Kiemelt szerep jut a gépeken, járműveken elhelyezett kézi tűzoltókészülékeknek. Fontos a készülékek megléte és használatának ismerete is, hiszen a kezdődő tüzek oltására kitűnően alkalmasak. A kezdődő tüzeknél is fontos a gyors helyzetfelismerés és beavatkozás, hiszen kéziszerszámokkal, kézi tűzoltó készülékkel a helyszínen tartózkodók – abban az esetben, amennyiben biztonságosan meg tudják közelíteni a helyszínt – megakadályozhatják a tűz továbbterjedését. A kisebb tűz eloltásával, akár több millió forint veszteséget jelentő tűzkár is megelőzhető.

Abban az esetben, hogyha mégis „elszaladt” a tűz, értesítsük a tűzoltókat a 112-es központi-, vagy a 105-ös segélykérő telefonszámon. A tűzoltók azonnali értesítése a garancia arra, hogy időben, szakszerűen és a legkevesebb kárral sikerül eloltani a tüzet.

Így történt ez Kunfehértó közelében is a napokban:

A kiskunhalasi és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltókat tűzesethez riasztották, ahol egy bálázógép égett teljes terjedelmében. A traktoron lévő tűzoltókészülékkel a tulajdonos megkezdte a tűz oltását, melynek eredményeképp a traktort le tudta választani a bálázógéptől, ezzel megóvva azt a tűztől. A kiskunhalasi hivatásos és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók a tüzet két vízsugárral eloltották. Személyi sérülés nem történt.

katasztrofavedelem.hu

About Post Author