Hagyományteremtő néptánc találkozó Szabadszálláson

Négy település – Szalkszentmárton, Izsák, Kunszentmiklós, Szabadszállás – táncosai vettek részt ma (január 23-án) az I. Szabadszállási Néptánc Találkozón. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott hagyományteremtő programot dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere és Kakuk Pál, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja, a ráckevei KÉVE Néptáncegyüttes vezetője nyitotta meg. A rendezvényt, amelynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet, a Zacc Együttes koncertje zárta.

 

A találkozón az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes somogyi, tardonai, magyarbődi, a Szalki Komámasszonyok széki bukovinai, a Kunszentmiklósi Néptánc Együttes sárközi, rábaközi, az Izsák Néptánc Együttes rábaközi, gömöri, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola 2/a osztályosai pedig moldvai táncokat adtak elő. A produkciókat a nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta.
Az itt élő emberek hisznek a hagyomány megtartó erejében, melynek átadása, tolmácsolása a fiatalabb nemzedék felé kiemelten fontos feladat. Talán négy szóban fogalmazhatnánk meg célunkat: „óvni, ápolni, őrizni, továbbadni” mindazt, amit őseinktől kaptunk ajándékként és felbecsülhetetlen értékű örökségként: a színpompás viseletet, a népi játékokat és tánclépéseket, a szépen szóló népdalainkat, a népi eledeleket és a különböző ünnepkörökhöz kapcsolódó hagyományainkat.
A város intézményei mind az óvoda, az általános iskola, közösségi ház, a helyi néptánc együttes kiemelt feladatának tekinti ezen értékek megőrzését és a hagyományok ápolását.
Ezáltal szeretnék elérni, hogy a gyerekek kicsi koruktól érezzék meg, hogy a világnak, amelybe beleszülettek, nemcsak jelene, hanem igen értékes múltja is van.
A közösségi rendezvényeknek igen nagy szerepük van ezen értékek megtartásában. Az I. Szabadszállási Néptánc Találkozón jó alkalom volt egy újabb hagyomány kezdetének – mondta el érdeklődésünkre Hofmaiszter Anikó, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes vezetője.

About Post Author