Halálos baleset az 52-es számú főúton

A helyszíni szemle adatai szerint egy 46 éves férfi közlekedett Mazda 5 típusú személygépkocsival Solt belterületén, a Kecskeméti úton Dunaföldvár irányába 2017. április 15-én 21 óra 30 perckor. A Kecskemét út és a Nyírfa utca kereszteződésében, az 52-es számú főút 54.040-es méterszelvényénél eddig tisztázatlan okból elütötte az úttesten – nem kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – neki balról jobbra áthaladó gyalogost, egy 91 éves nőt. A baleset következtében az asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A sofőr – aki használta a biztonsági övet – nem sérült meg. A baleset körülményeit a Kalocsai Rendőrkapitányság vizsgálja.

Minden közlekedőnek tennie kell a saját biztonsága érdekében! Ennek egyik módja a láthatóság növelése. A közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok, ezért mindent meg kell tenniük a saját észlelhetőségük érdekében. A fényvisszaverő mellény és egyéb láthatóságot biztosító kiegészítők használata, viselése életmentő lehet!

Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata kötelező, azonban tanácsos azt más körülmények között – nappali fényben, illetve belterületen – is viselni, továbbá a sötét ruhák helyett feltűnő színűeket előnybe részesíteni, különösen éjszaka az úttesten vagy amellett gyalogolva.

Számtalanszor tapasztalható, hogy a gyalogosok figyelmetlenül lépnek az úttestre vagy eleve szabálytalanul próbálnak átkelni azon. Gyakori jelenség az is, hogy a gyalogosok takarásból, álló járművek közül vagy mögül lépnek hirtelen az útra abban bízva, hogy az elsőbbséget megkapják. Ez megnyilvánulhat abban is, hogy a gyalogos úgy gondolja, ha ő látja a közeledő gépkocsit, akkor a járművezető is látja őt, de ez sajnos nem mindig van így.

Ha az út mellett járda, leállósáv, útpadka és kerékpárút nincs, vagy az alkalmatlan a gyalogosközlekedésre, lakott területen lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül pedig kizárólag a bal oldalon, a járműforgalommal szemben, az úttesten közlekedhetnek. Legyenek kiszámíthatók, ne váltsanak hirtelen irányt, ne tegyenek elhamarkodott mozdulatokat, mert ezekkel megzavarhatják a közlekedés többi résztvevőjét!

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kell átmennie. Ha nincs a közelben átkelőhely, úgy lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A gyalogos átkelőhely azonban nem védett övezet! Ugyan ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell és nem visszaélnie. A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (például nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud!

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét a közlekedési szabályok betartására! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!

About Post Author