I. Világháborús hadisírkert felújítása a temetőben

DSCN2263

Ez év tavaszán a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Múzeum Igazgatója pályázatot írt ki az I. világháborús hadisírok és síremlékek felújítására.

A korábbi években, Szabadszálláson a református temetőben lett kialakítva az I. világháborúban elhunyt katonák sírkertje 7 db sírkő elhelyezésével. A sírkövekre a „PRO PATRIA” (a hazáért) felirat és az elhunyt katonahősök neve van felvésve. Az elmúlt évtizedek során a sírkert alapja eldeformálódott, a kovácsolt vaskerítés megrozsdásodott, a sírkövek kidőltek és a sírköveken a feliratok lekoptak.

Az Egyházközség, mint temető tulajdonosa úgy döntött, hogy a hadisírkertet felújíttatja, amelynek költségfedezetére benyújtja a pályázatot. A pályázat eredményes volt, a sírkert felújításra pályázat kiíró 700.000 Ft támogatást hagyott jóvá, amelyet az Egyházközség további 57.000 Ft önrésszel egészített ki.

A felújításhoz szükséges pénzforrások megléte után az Egyházközség megbízási szerződést kötött Müller Zoltán kőfaragó és épületszobrász egyéni vállalkozóval a hadisírkert felújítására az alábbi tartalommal: új vasbetonalap készítés, a kerítés felszíni márványalapjának tisztítása, a kovácsolt vaskerítés rozsdamentesítése és festése, a sírkerthez vezető járda és szegélykészítése – vasbeton alapon leier típusú kültéri burkolólappal lefedve. Továbbá 7 db sírkő tisztítása és csiszolása, a feliratok újrafestése, valamint a sírkertben lévő Obelix sírkőre az „I. világháborúban elhunyt katonák sírkertje” felírat felvésése, valamint a sírkertben örökzöld növények telepítése. A kivitelező a sírkert felújítását augusztus hónapban végezte el. A továbbiakban a sírkert látogatható, a tisztelet, az emlékezés virágai és koszorúi elhelyezhetők a (B” parcella 3-4 sor 18-19-20 sírhelyen, a Prielle Kornélia sírja mellett).

Holczmann Mihály gondnok

About Post Author