Ismét remekeltek a Bács-Kiskun megyei tűzoltók az országos szakmai versenyen

A XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőnek Jász-Nagykun-Szolnok megye adott otthont. Négy napon át összesen huszonkilenc hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapat egyéniben, illetve csapatban versengett a dobogós helyezésekért. Az országos megmérettetésen, a Kalocsán megtartott megyei elődöntőn legjobban teljesítő csapataink, valamint a szakmai szövetség által delegált további két önkormányzati tűzoltóság képviselhette megyénket. Így a kecskeméti hivatásos, valamint a tiszakécskei, a szabadszállási és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók mutatták meg mit tudnak. A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiemelkedően teljesítettek a megye tűzoltói, akik magas szakmai színvonalon teljesítenek és folyamatosan az élvonalban szerepelnek, mind a versenyeken, mind a káreseteknél.

A megméretés a hivatásos tűzoltók elméleti versenyével Karcagon kezdődött, ahol elsőként a csapatoknak tartottak eligazítást a szervezők. Az eligazítás keretében sorszámokat, illetve szituációkat sorsoltak a csapatok között, majd a hivatásos gépjárművezetők KRESZ-tesztjével, valamint az irányító és beosztott tűzoltók elméleti feladatlapjának kitöltésével kezdetét vette a vetélkedő.

A második napon a hivatásos tűzoltócsapatoknak a verseny gyakorlati feladatokkal folytatódott a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtéren. Az első állomáson egy feltételezett baleseti szituációban kellett szabályos keretek között sérülteket menteniük az egységeknek. Munkájukat nehezítette, hogy a sérülteket nem bábuk imitálták, hanem a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének elmaszkírozott önkéntesei ültek be a roncsokba. Így teljesen élethű helyzetet teremtettek.

A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a tűzoltókra. A vetélkedő utolsó állomásán pedig egy égő épület adott munkát a hivatásos egységeknek, a tűzoltóknak meg kellett határozniuk a behatolás helyét, majd a sűrű füsttel borított helyiségeket átkutatva kellett megtalálniuk és kihozniuk egy sérültet és egy gázpalackot.

Ezen a napon a nem hivatásos tűzoltók számára is kezdetét vette a megméretés az elméleti feladatok megoldásával.

A vetélkedő harmadik napján az önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tűzoltóegységek feszítővágót és tömlőt ragadtak a kunmadarasi reptéren. A feladatok ugyanazok voltak, mint előző nap a hivatásosok csapatversenyénél. Mellettük a vezetéstechnikai pálya várt a hivatásos és nem hivatásos gépjárművezetőkre egyaránt.

A negyedik nap délelőttjén a hivatásos tűzoltók beosztotti és irányítói egyéni versenye zajlott.

 Eredmények:

A nem hivatásos kategóriában

I.hely Tiszakécske Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

III.hely Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata

Nem hivatásos egyéniben Gémesi László (Lajosmizse ÖTP) III. helyezést ért el gépjárművezetői kategóriában.

A Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata különdíjat vehetett át a legjobb tűzoltásért.

 Hivatásos kategóriában

II.hely Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

A Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata megkapta a legjobb tűzoltásért járó különdíjat is.

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

About Post Author