Jól sikerült a Strázsa Túra

strazsa

Szó szerint borús előjelekkel készültek a szervezők az április 22-i IV. megmérettetésre, hiszen az útvonal előkészítése (szalagozás) kustoló hóban, havas esőben, „kötésig sárban” zajlott és a rendezvény napjára hirdetett közel harminc teljesítménytúra, valamint a rossz idő miatt az előnevezettek alacsony létszáma sem sejtetett a túrára csúcslétszámot. Ennek ellenére a lelkesedés nem csökkent, hiszen az „Eltájolók” egyesülettel karöltve erre a túrára volt tervezve a közösen fejlesztett „Túra nyilvántartó program” debütálása is (ebből a szempontból nem is volt hátrány az alacsonyabb részvétel).

Számos támogatónak és a közel 50 fős rendező csapatnak köszönhetően „hajnali” fél hatkor már indításra kész, berendezett munkahelyek várták a túrázókat, akik negyed órával a meghirdetett rajt előtt már folyamatosan érkeztek.

Ezen a rendezvényen 15-25-35 és 45 km-es távok közül választhatott az a 134 fő előnevező és közel 100 helyszíni nevező, aki az előző napok riasztó időjárása ellenére is bízott a szombati túrázásra alkalmas időben.

A reggeli zimankóban nagy keletje volt a FORNETTI süteményeinek és a Zöld Ász forró teájának, de néhány snapszos üveg ínycsiklandozó csendülésének is tanúi lehettünk (természetesen csak védőital gyanánt alkalmazva…).

Izgalommal várták a rendezők is a vonalkód olvasó sípolását, ami az első rajtoló óraindítását jelezte, majd a folytatást is, ami reményeinknek megfelelően rendben zajlott. Összességében 10 óráig 211 túrázó vágott neki a választott távnak (néhány előregisztrált nem érkezett meg). Újdonság volt, hogy a 15 km-es távot választók rajtoltatása is a rajt helyszínén a Kerekegyházi úton, a Szigeti-kanyarnál, ugyancsak vonalkód olvasóval történt, amit a vásártéren berendezett rajthelyen folyamatosan nyomon lehetett követni.

A túrázók a nap során az ellenőrző pontokon a folyadékpótlás mellett többféle gyümölcsöt, csokoládét, egyéb édességet, a már említett péksüteményeket, „szotyolát” kaptak, a célba érkezve pedig zsíroskenyér az elmaradhatatlan lilahagymával, teával várta a beérkezőket, de igen nagy sikere volt a szabadon fogyasztható, helyben sütött kemencés lángosnak is. Az ebéd csintovai marhagulyás volt csipetkével.

A munkahelyeken az udvarias fogadtatás mellett az Asbóth család ötletes dekorációja tette barátságosabbá a pontőrök és a túrázók kapcsolatát.

A rendezvény összességében baleset- és (néhány úttévesztéstől eltekintve) esemény mentesen zajlott le, a túrázók első benyomása és nyilatkozatai alapján szokásosan, színvonalas programot sikerült lebonyolítanunk jelentősebb rendezői hiba nélkül. A célban jól vizsgázott a vonalkód olvasással egyidőben induló emléklap nyomtatás, mely így már a táv és a név mellett a teljesítés idejét is tartalmazta. Természetesen ezen felül minden résztvevő a távjának megfelelő jelvényét is megkapta.

A teljesítménytúra ugyan nem verseny, de azért figyelemmel kísérjük az eredményeket is, mely alapján:

A leggyorsabb túrázók:

15 km: Gazsó János, Budapest, 3 óra 16 perc

25 km: Farkas Péter, Kalocsa, 3 óra 14 perc (természetesen végig futva)

35 km: Boross Viktor, Kiskunhalas, 6 óra 29 perc

45 km: Rosinger Zsolt, Pécs, 5 óra 27 perc ( futva)

A legidősebb túrázó: Szemkeő Ferenc, Székesfehérvár, 76 éves (45 km!!!!)

A legfiatalabb túrázó: Gál Emma, Helvécia, 4 éves (15 km)

A legfiatalabb résztvevő: Kling Lejre Rozi, 7 hónapos (25 km, hordozóban)

Befejezésül megköszönöm minden résztvevő klubtagnak, barátnak, rokonnak és ismerősnek, hogy időt és fáradtságot nem kímélve segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását és köszönet a támogatóknak, hogy alkalmasnak tartják rendezvényeinket, hogy méltó hírét vigyék a kistérségnek, a településnek és a vállalkozásoknak, gazdálkodó szervezeteknek is.

Búza Vince

Forrás: hnyk.hu

Fotó: Szalai László

 

 

About Post Author