Jótékonysági est a szabadszállási néptáncok javára

16665056_1065575363571295_7461560860786625687_o

Jótékonysági estet tart március 18-án 16 órától a Szabadszállásért Egyesület az Ezüst Kopogók Néptánc Együttessel karöltve. A programnak a József Attila Közösségi Ház ad otthont. A kezdeményezésről Hofmaiszter Anikót kérdeztük.

Szabadszálláson a néptáncnak negyvenöt éves hagyománya van. Korábban a Haránt házaspár vezetésével Egres Kis Lajos Néptáncegyüttes néven számos megmérettetésen vettek részt. Megújulásukra 2014 őszén került sor, melyhez új nevet is választottak, Ezüst Kopogók Néptánc Együttesként működnek tovább.

Mára négy csoporttal és közel száz fővel büszkélkedhet a csapat. Tavaly ősszel a Junior 1-es csoport a „Népek tánca – népek zenéje” Országos versenyen bronzminősítést kapott. A táncosok elhivatottságot éreznek a hagyományőrzés, és a néptánc iránt. Fontosnak tartják, hogy a kisgyermekek már óvodás korban megismerjék és szokásukká váljék az, amit őseik rájuk hagytak. A csoportok szoros összetartozását a közös programok, rendezvények tovább mélyítik. Az Ezüst Kopogók rendszeres szervezői és fellépői a helyi rendezvényeknek, programoknak, mely magas értékeket képviselnek a magyar kultúra szempontjából. Terveik között szerepel, hogy csoportjaikkal táncos versenyeken vegyenek részt, közös kirándulásokat, táborokat szervezzenek.

Ezek megvalósításához három dolog kell még, pénz, pénz és pénz. Évek óta érlelődik az együttes tagjaiban a gondolat, hogy egy jótékonysági est megrendezése jó alkalom lenne, hogy közelebb jussanak céljaikhoz. Repertoárjuk egyre bővül, minden évben más tájegység táncait sajátítják el. A magyar viseltek tájegységenként különbözőek, minden tánchoz az arra a tájra jellemző viselet való. Egy női, vagy férfi viselet értéke elérheti az 50-60 ezer forintot is, egy karakter cipő 15 ezer, míg egy férfi csizma 30 – 35 ezer forintba kerül. Egy szakmai versenyen népviselet tekintetében is fel kell készülni.

A néptáncos gyerekek szülei, a civil szervezetek, egyesületek, a szabadszállási Református Egyház, Szabadszállás Város Önkormányzata, az ÁMK József Attila Közösségi Ház ez idáig is rengeteget tett, hogy településünkön a néptánc hagyományát őrizni, jó hírnevét pedig öregbíteni tudják.

Bíznak az összefogás erejében és abban, hogy méltónak tartják az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes tagjait arra, hogy a közeljövőben megrendezett jótékonysági est részvételével hozzájárulnak a további sikerekhez – mondta el érdeklődésünkre Hofmaiszter Anikó szervező, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttesként.

 

About Post Author