Kiemelt rendőri figyelem az Önök biztonságáért

thumb.php
Az Országos Rendőr-főkapitányság november 26-án a polgárőrséggel tartott közös sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet az év végi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.

Az év végi ünnepek közeledtével a személy- és gépjárműforgalom növekszik a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén. A karácsonyi bevásárlások idején már fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak.

A rendőrség – az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében – kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, piacokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk vagyon elleni jogsértés áldozatai.

A rendőrség fokozott figyelmet fordít továbbá az autópályákon, illetve autóutakon elkövetett „trükkös lopásokra”, illetve azokra a területekre, amelyek potenciális veszélyforrásai lehetnek a különböző karácsonyi bevásárló forgalommal összefüggő jogsértések (például zseblopások, lopások, gépjárműfeltörések, fenyőfalopások) bekövetkezésének. Ezen túlmenően fontos feladata a rendőrségnek az ittas járművezetők kiszűrése, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, pirotechnikai termékeket forgalmazók, birtoklók ellenőrzése.

Az ünnepeket megelőző, illetve az azt követő időszakban is a rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösen a stratégiai partnernek számító polgárőr szervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet, illetve a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival.

A polgárőrök bronz-, ezüst-, és aranyvasárnap a bevásárló központok, piacok, vásárok, vásárcsarnokok körzetében emelt létszámban látnak el járőrszolgálatot, szükség esetén jelzőőri tevékenységgel segítik a közlekedést. Az áldozattá válás megelőzése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak az idős, főleg egyedül élő emberek védelmére, melynek keretében a bűnmegelőzési tanácsadáson túl napi életvitelükben is segítséget nyújtanak. A polgárőrök szolgálatukat mindig formaruhában látják el, és polgárőr igazolvánnyal rendelkeznek.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

 

About Post Author