Közel a Húsvét!

Az egyház liturgiája követi a természet ritmusát. Ezzel támogatja az életünket, megalapozva annak erejét. A karácsonyi ünnepkör után a farsang idején a báli szezonban a vidámságé a terep. A tél ekkorra már megteszi a hatását a hangulatunkra. Ilyenkor van ideje a vidám együttléteknek, vendégeskedéseknek, közösségi eseményeknek. Az Avilai Szent Teréziának tulajdonított mondás alapján mondhatjuk: Azért kell kimulatni magunkat, hogy jól bírjuk a böjtöt. („A libasült legyen libasült, a böjt pedig legyen böjt.”) Ugyanis a keresztény hit nem életidegen, hanem épp ellenkezőleg: ápolja az életet. Nem véletlen, hogy a tudomány is igazolja, hogy a vallást gyakorló emberek egészségesebbek.

Idén a báli szezon utolsó szombatján, február 25-én rendeztük az egyházközség farsangi mulatságát, jótékonysági jelleggel, melyben a templom felújítására gyűjtünk. Igen jó hangulatban épült a közösség ezen az estén is. Sokan támogatták a szándékunkat különböző formában (adománnyal, tombolatárggyal, munkával, stb.) Köszönjük!

  1. bál támogatók: Bajusz és Fiai Üzletház, Dr. Báldy Zoltán polgármester, Benedek Melinda, Besei Miklósné, Boczka János és családja, Bognár Istvánné, Bojári Ildikó Róna Szövetkezet, Boros Zsigmondné, Dr. Csányi János és családja, Csaplárné Füredi Ágnes, Cserjés Gábor és családja, Cserjés Sándorné, Csík Erzsébet Butik, Csomák László (CSOKER), Csőke József és családja, Csörgő Sándor és családja, Darabos József és Czégány Judit (Zero Feeling KFT), Desztics Gábor és családja, Farkas Ferencné, Finta Imréné, Gáspár Jánosné, Gellér Blanka, Gellér József és családja, Győgyei Csaba (Győgyei Birtok), Herpai Kálmánné, Huszár István és családja, Huszár József (Kurta kocsma), ifj. Gellér József, Ihos Lászlóné, Jurisits Kyra, Karakas Sándorné, Kis Éva (Odett Bútorszalon), Kiss Imréné Fehérnemű Szaküzlet, Kiss Mihály és családja, Kovács János (Cukrászda), Kovács Zsuzsanna, Lipták Ferencné, Máté Sándor, Máté Sándorné, Dr. Móri Antal és családja, Murár Farm, Murár László és családja, Német Csaba és családja (Strázsa tanya), Ország János és családja, Pandúr Lászlóné, Petrás Szilárd és családja, Róna TÉSZ Binder, Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet, Szabadszállás SE, Szabadszállási Gazdabolt, Dr. Szabó Attila és családja, Szabó Péter és családja, Szívós László (Reál Üzlet), Szőke Péter (SZP Kiskun KFT.), Dr. Szűcs Imre (Szent Imre Patika), Tatár László és családja, Tatár Lászlóné, Tünde Virágüzlet, Vadászi Zoltán és családja, Vanyur István és családja, Varga István CBA, Vér László és családja, Vér Sándor, Virág László és családja, Vizinger Lajos és családja, Zrínyi Tojás KFT., Zsoldos Sándor és családja

 

A farsang után Hamvazószerdával elkezdődött a Nagyböjt. A vasárnapok és a két tavaszi nagy ünnep (Szt. Józsefnek, Jézus nevelőapjának – március 19, és Jézus születése hírüladásának – március 25) nem böjti nap. Ezeken a napokon lehet ünnepelni. Nagyszerű, hogy ebben az évben semmilyen vidám esemény nem érintett a böjti napot. Öröm és hála van a szívemben ezért mindenki iránt.

A nagyböjti időszak arra szolgál, hogy Krisztus szenvedésére, és magunkba tekintsünk, elrendezvén az idők során összegyűlt gubancainkat. Isten szeretetének biztos tudatában átgondoljuk a dolgainkat, helyes és helytelen tetteinket. A helyes irány megújítása nagy fellélegzés ad a léleknek! Hasonlít a természet és a termőföld tavaszi megújulásához.

Így várjuk a Húsvéti ünnepet, Jézus feltámadásának örömét.

 

Húsvéti szertartások

A római katolikus egyház húsvéti szertartásai virágvasárnappal kezdődnek, majd a következő héten csütörtökön folytatódnak úgy, mint nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat és húsvétvasárnap. Nagyon fontos, hogy részt vegyünk ezeken az eseményeken. Hitünk központi titkába vezetnek bennünket ezek a szertartások. Idén, 2017-ben:

Virágvasárnap (április 9. 1000)

A nagyhéten hétfőn, kedden és szerdán nincs különösebb szertartás.

Nagycsütörtök (április 13. 1800) Az utolsó vacsora emlékezete.

Nagypéntek (április 14. 1800) Jézus kereszthalála. Ezen a napon szigorú böjti nap van.

Nagyszombaton (április 15. 2100) Krisztus feltámadásának örömünnepe.

Húsvétvasárnap (április 16. 1000) Húsvét ünnepe.

Mindenkit szeretettel hívunk!

Kiss József

plébános

About Post Author