Lángolt az istálló – gyorsan érkezett a segítség

Orgoványon tizenhét önkéntes tűzoltó vállalta, hogy a tevékenységi területén a riasztást követően tizenöt percen belül megkezdi a vonulást, így az elsődleges tűzoltói beavatkozás ideje lerövidül, ezzel is javítva a község mentő tűzvédelmét. A mai napon is szükség volt a gyors segítségre. Az orgoványi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltókat Orgoványra riasztották, ahol a Sport utcában egy lakóépülettel egybeépített négyszáz négyzetméteres félig nyitott istálló égett teljes terjedelmében. A színben körbálákat tároltak, valamint öt szarvasmarha is volt bent.
 

A tűzesethez perceken belül – elsőként – kiérkeztek az orgoványi tűzoltók, akik megkezdték az istálló oltását és ezzel egyidejűleg, a veszélyeztetett marhák mentését is.  A gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően megakadályozták, hogy a tűz átterjedjen a lakóépületre és sikerült négy állatot élve kimenteni a tűzből. A kecskeméti hivatásos tűzoltók kiérkezésével volt biztosított a lángok teljes megfékezésének feltétele.

2016. január elsejétől az országban huszonkilencedikként, Bács-Kiskun megyében pedig elsőként kapta meg az önálló beavatkozásra való jogosultságot Orgovány önkéntes egyesülete. Az Orgoványi Önkéntes Tűzoltóság 2015. december 12-én hajtotta végre a rendszerbeállító gyakorlatot, tizenhét tűzoltója vizsgázott sikeresen, tűzoltás vezetésére négyen jogosultak. Teljesítményükkel elnyerték az önálló beavatkozás lehetőségét, vagyis hogy meghatározott esetekben hivatásos tűzoltók segítsége nélkül, önállóan is felszámoljanak káreseteket. Orgoványra korábban több mint húsz kilométerről a szabadszállási önkormányzati, vagy a kecskeméti hivatásos tűzoltók vonultak.

bacs.katasztrofavedelem.hu

About Post Author