Megmozdult a város Szent Mihály napján

1 2 3 4. 5. 6. 7. 8. 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54

Széles körű összefogásnak köszönhetően programok sokasága várta 2018. szeptember 29-én a vásártérre kilátogatókat. Minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot.

A főzőverseny, sütemény sütő verseny és a madárijesztő szépségverseny résztvevői már kora délutántól a helyszínen serénykedtek. Idén különösen nehéz dolga volt a főzőverseny zsűrijének, hiszen 27 különféle ételt kellett végig kóstolniuk. A főzőversenyen az önkormányzati intézményeken túl civil szervezetek csapatai, baráti társaságok, sőt még általános iskolai osztályok is részt vettek. A hagyományosnak számító birkapörköltön kívül, csülkös bab, marhapörkölt, zúza-és kakaspörkölt, harcsapaprikás, valamint paprikás burgonya is főtt a bográcsokban. A rendezvény igazi különlegessége volt, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők olyan autentikus kubai ételeket is megkóstolhattak, mint a sült banán. De természetesen nem maradhatott Szűcs Sándor hagyományos kunsági kenyérlángosa sem, amit mindenki ingyenesen fogyaszthatott.

Délutánra már 17 madárijesztő báb díszítette a pálya szélét, és ezen kívül még jelmezes kategóriában is voltak nevezők. Négy órára érkeztek ki a szüreti felvonulás résztvevői a vásártérre. A díszes fogatokat csikósok vezették fel a színpad elé, ahol Holczmann Mihály az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület elnöke köszöntötte a felvonulás résztvevőit.

A Szent Mihály napi programot Dr. Báldy Zoltán Szabadszállás Város Polgármestere nyitotta meg és köszöntötte rendezvényre ellátogató Alicia Elvira Corredera Moralest a Kubai Köztársaság magyarországi nagykövetét. A nagykövet asszony beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon jó látni azt a rendezvényen, hogy milyen fontos az itt élők számára a hagyományok tisztelete és a népi kultúra ápolása.

A színpadi programok négy órától az Ezüst Kopogók és a Szalki Komámasszonyok néptánccsoportok műsorával kezdődött. Fél öttől Pohly Boglárka operett műsorával szórakoztatta a vacsorához készülődő több száz fős vendégsereget. A jókedvet csak tovább fokozta Postás Józsi műsora. Fél nyolckor lépett színpadra Vastag Tamás a 2010-es év X-faktor elődöntőse. A programot a tűz zsonglőrök műsora és a tűzgyújtás zárta.

A versenyek helyezettjeinek a kupákat, okleveleket és egyéb díjakat, valamint a zsűri tagjainak a virágcsokrokat és borokat Dr. Báldy Zoltán Szabadszállás Város Polgármestere és Dr. Salacz László a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője adta át.

A szervezők egész nap ingyenesen biztosították a vidámpark és az airsoft lövészet kipróbálását.

A változatos és sokrétű programok Szabadszállás Város Önkormányzata, Szabadszállás Jövőjéért Egyesület, Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület, Szabadszállási Airsoft Egyesület, Nőszirmok klub és a Honvéd Nyugdíjas klub széleskörű együttműködése képpen jöhettek létre.

A rendezvény támogatóinak névsorát a Szabadszállási Hírmondó novemberi számában közöljük.

Eredmények

Bográcsos pörkölt kategória

 1. helyezett Zöld Ász (pacalpörkölt)
 2. helyezett Hujáné Hegedűs Mária (zúzapörkölt)
 3. helyezett GAMESZ (birkapörkölt)

Egyéb ételek kategória

 1. helyezett Tűzoltóság (csülkös babgulyás)
 2. helyezett Petőfi Sándor Általános Iskola 6/a osztálya (parikás krumpli)
 3. helyezett Szabadszállási Méhészcsoport (csülkös bab)

Sütemény sütő verseny

Édes sütemény kategória

 1. helyezett Puskás-Varga Andrea (fekete erdő szelet)
 2. helyezett Puskás-Varga Andrea (fonott kakaós kalács)
 3. helyezett Süveges-Holczmann Andrea (répatorta)

Sós sütemény kategória

 1. helyezett Somogyi Istvánné (túrós sajtos fánk)
 2. helyezett Holczmann Mihályné (sós perec)
 3. helyezett Rozsnyai Pálné (sajtós rúd)

Madárijesztő szépségverseny

Készített báb kategória

 1. helyezett 1/b
 2. helyezett 8./a
 3. helyezett 6/b osztály.

Jelmezes (beöltözött) kategória

 1. helyezett 6/a osztály
 2. helyezett Bóni Mónika

       Szöveg: Fábián Krisztián

Fotók: Fábián Krisztián, Süveges-Holczmann Andrea

About Post Author