Több mint kétszázan vettek részt a közösségi ház mesenapján

A nagy mesemondó, Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született Kisbaconban, Székelyföldön. Már kisgyermekként, szinte az anyatejjel szívta magába a mese szeretetét, édesapja is nagy mesélő volt, így a szülői házból magával hozott alapokra tudta építeni későbbi tanulmányait és munkásságát.  Születésnapjához kötődik a Magyar Népmese Napja, amelyet az ő emlékére 2005 óta szeptember 30-án ünnepelünk. Ez alkalomból rendezett mesés délutánt a József Attila Közösségi Ház 2016. október 1-én.

A műsor nyitányaként, kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató, vidám és tanulságos mesejátékot izgulhatott végig a nagyérdemű. A szegény szabólegény történetén keresztül, a Grimm-Busz Színház társulata kalauzolt el a mesék csodálatos tájaira. „A hetet egy csapásra” című remek, interaktív előadás alkalmával találkozhattunk gonosz és rettenetes erővel bíró haramiával, kedves és jóságos öreganyóval, mókás manóval, bájos királylánnyal. Természetesen a mese végén a bátor és furfangos szabólegény elnyerte méltó jutalmát, övé lett a szépséges királykisasszony keze és a vele járó fele királyság is.

A színpadi előadás után a Közösségi Ház udvarán az X-bár együttes tagjai, Bajusz Gábor vezetésével, mint már oly sokszor megörvendeztették a programra ellátogató közönséget vidám zenével, énekléssel. Majd a zene és a gyermekek iránti szeretetüket ötvözve lehetőséget nyújtottak a hangszerek kipróbálására, ezáltal még közelebb vezetve gyermekeinket a zene világához. A délután további részében a legkisebbeket ugráló vár, arcfestés és lufi hajtogatás várta. Mire a színpadi műsornak vége lett, kisültek az első óriáspalacsinták is, melyet nagyon jó étvággyal fogyasztottak kicsik és nagyok.

Ez úton is köszönjük az anyukáknak, apukáknak, nagymamáknak, nagypapáknak, és minden kedves érdeklődő felnőttnek, aki számára fontos a mese szeretete, és a gyermekek egészséges lelki fejlődése, hogy a szombat délutánt rászánva, ellátogattak hozzánk.

Hiszen a mese varázslatos dolog, magabiztossá és boldoggá tesz, fejleszti a gyermek gondolkodását, erősíti önbizalmát, hidat épít a mesélő és a mese hallgatója között, ezáltal a családot is összetartja. A mese egy olyan csodavilágba vezet ahol semmi sem lehetetlen és ahol a gonosz és a jó mindig elnyeri méltó jutalmát.

A mesével üzenetet kapunk: Miért születtünk? Mi a dolgunk a világban? Úgy kell hát megélnünk a mesét, hogy tapasztalatot szerezzünk! Figyeljünk arra, mit üzen nekünk. A mese legfőbb üzenete már kisgyermek korban eljuthat hozzánk, rajta keresztül rájövünk arra, hogy ezernyi út és megoldás létezik az életünkben, a hétköznapjainkban minden problémára, ezért a mese a legjobb tanítómester.

Jung szavait idézve:

„A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat.”

 

Bognár Renáta

About Post Author