Minden feltétel adott a komplex útfelújítási program megindításához

69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter aláírta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kapcsolódó támogatási szerződését 2016. március 1-jén, Budapesten.

 
A kormányhatározatban rögzített határidőre megtörtént forrásbiztosításnak köszönhetően a kivitelezők tavasszal megkezdhetik, és még idén befejezik a felújításokat. A munkálatok elvégzésére az állami közútkezelő feltételes közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött szerződésekkel rendelkezik.

Az újabb 69 milliárd forinttal még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben is minden elérhető erőforrást mozgósít a hazai közutak szolgáltatási színvonalának emelése érdekében.

A fejlesztési tárca a közelmúltban öt évre szóló közhasznúsági szerződést kötött a Magyar Közúttal az országos közúthálózat üzemeltetéséről és fenntartásáról. A kormány 2020-ig évente emelkedő összegű költségvetési támogatást, összesen 400 milliárd forintot biztosít a társaság számára feladatai színvonalas ellátáshoz. A minisztérium középtávú felújítási finanszírozási programot készít az országos gyorsforgalmi, fő- és mellékúthálózatra. A javaslat elfogadása esetén 2017-től évente mintegy 1200 kilométernyi útszakasz rendbe tételét alapozhatja meg.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author