Ne hagyjuk, hogy átverjenek!

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a kéretlen e-mailek, az internetes böngészőkben a félrevezető weboldalak, a felugró reklámok, melyek valami nyereményről értesítenek. A csalók a szolgáltatók arculatával, esetleg nevével, és a mi naivságunkkal élnek vissza.

Az erre specializálódott csalók ismert szolgáltatók, cégek arculati elemeit felhasználva, hamis e-mailek és honlapok segítségével próbálnak meg személyes adatainkhoz hozzáférni.

A leggyakrabban előforduló esetek:

  • e-mailben értesítik az ügyfelüket, hogy feltörték az ügyfélfiókot, elkérik a régi és új jelszavukat, mellyel visszaélhetnek,
  • számlatartozás miatt kérnek azonnali befizetést,
  • adategyeztetés céljából személyes adatokat szereznek meg,
  • a böngészőben egy reklám ugrik fel, mely vírusról tájékoztatja a tulajdonost, de azonnal felkínál egy programot is, aminek letöltésével megvédhetjük a készülékünket. Amennyiben letöltjük az általuk felkínált programot vagy alkalmazást, akadály nélkül hozzáférhetnek a telefonunkon tárolt adatokhoz.
  • nyereményről értesítő e-mail is érkezhet, mely nagyértékű nyereményről tájékoztat, de a szállítási költség a nyertest illeti, melyet a hiszékeny nyertes egy a csalók által üzemeltetett online felületen fizethet be.
  • A fiktív nyereményjáték során a csalók értékes mobilkészülékeket ígérnek az internetszolgáltató nevében, és a részvételért cserébe az ügyfelek bankkártyaadatait kérik.
  • Az utóbbi időben elszaporodtak azok a csalások, mely során külföldi országokban vásárolnak olyan magyar bankkártyák adatainak a felhasználásával, melyek tulajdonosai soha nem jártak az adott országban. Ez úgy lehetséges, hogy a tulajdonos kártyaadatait korábban lemásolták. (police.hu)

About Post Author