Nem kell feltétlenül nullás igazolás a CSOK-hoz

A lakást vásárló családoknak a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igényléséhez igazolniuk kell, hogy nincs köztartozásuk. Ez két módon történhet, egyrészt egy 15 napnál nem régebbi „nullás” igazolással, másrészt, ha az igénylők kérik felvételüket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Köztartozásmentes Adózói Adatbázisába (KOMA) – tudatta Dr. Kis Péter András adószakmai szóvivő.
A KOMA-ba elektronikusan beadható kérelemmel lehet jelentkezni, mellyel a sorbanállás is elkerülhető. Miközben az adóigazolásért 3000 forint illetéket kell fizetni, addig a KOMA-ba költségek nélkül, ingyen lehet felkerülni és akár évekig is szerepelhet valaki a listán. Az adatbázis adatait bárki, bármikor megnézheti és minden olyan alkalommal lehet rá támaszkodni, amikor a tartozásmentességet kell igazolni.

A leglényegesebb feltétele, hogy a kérelmező ne tartozzon az államnak. Ha valaki már szerepel a listán, két ok miatt kerülhet le róla. Ha nem fizeti be időben a közterheket, vagy ha maga kéri a levételét.

A témáról bővebben olvasható a www.nav.gov.hu oldalon található „CSOK – sorbanállás és költségek nélkül” (file:///C:/Users/Internet/Downloads/Tajekoztato_CSOK.pdf) című tájékoztatóban.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author