Néptáncosok adtak egymásnak randevút a magyar kultúra napján Szabadszálláson

Öt település – Kecskemét, Fülöpszállás, Szalkszentmárton, Kunszentmiklós, Szabadszállás – kilenc tánccsoportja vett részt január 21-én a II. Szabadszállási Néptánc Találkozón. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott programot Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg, a résztvevőket pedig dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere köszöntötte. A szakmai megnyitót Böde István nívó díjas koreográfus, kecskeméti Tűzön-Vízen Át Egyesület társelnöke tartotta.  

 

Dr. Báldy Zoltán köszöntőjében a nemzeti kultúra, a hagyomány megőrzésének, továbbörökítésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a néptánc az ezeréves magyar kultúra számos elemét, a költészetet, a zenét, a mozgásművészetet hordozza magában. A ma embere számára a hagyományok ápolásának, átörökítésének egyik hatékony formája, a felnövekvő korosztály életében pedig oktató, nevelő, közösségépítő szerepet tölt be.

Böde István nívó díjas koreográfus a hagyományőrző néptánc találkozó kapcsán őseink szellemiségének tovább vitelére hívta fel a közönség figyelmét. Sebők Ferenc gondolatát idézve elmondta, a hagyományt nem ápolni kell, hanem meg kell élni.

A találkozón a kecskeméti Tűzön-Vízen Át Egyesület csoportja kalotaszegi, a Kiskunság Néptáncegyüttes csoportjai sárközi táncokat, dunántúli játékfűzést, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes csoportjai mezőföldi és moldvai, a Szalki Komámasszonyok kalocsai, a Szalki Apraja ugróst táncokat, míg a Fülöpi Csoszogók ördögös játékfűzést adtak elő. A produkciókat a nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta.

Néptánc találkozó alapvető célkitűzése, hogy régiónk műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek rendszeres fellépési, „megmérettetési” lehetőséget biztosítson. Egyben alkalmat adjon a résztvevő együttesek közötti ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre.

Aki a múltat és a jelent ismeri, az tud jövőt építeni. A múlt ismeretének egyik fontos része a hagyományok ismerete, tudása.  A „hagyományok” fogalom köre széles. A legfontosabb jellemzője, hogy ebbe beleszületünk. Az anyatejjel szívjuk magunkba és a mindennapokban megéljük, családban, közösségben. A hagyomány a bevált dolgok eszenciája, hosszú időn keresztül alakult, és az egyén, a közösség számára iránymutató, sok esetben kapaszkodó az élet útjának döccenőin.

A néphagyományhoz kapcsolódóan átélt tevékenységek, mint például a néptánc, a közös élmény erejével hatnak, erősítik a közösséghez tartozás érzését.  Nem csak érzelmi kötődés, hanem egy komplex személyiség fejlődés elősegítői. Ezen belül a közös alkotás öröme,  közösségformáló erő. Ez a közös alkotás volt a legnagyobb motiváció számomra, hogy elősegítsem az idei találkozó létrejöttét is – mondta el érdeklődésünkre Hofmaiszter Anikó, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes vezetője.

About Post Author