Netbankot használ? – Az Ön pénze is veszélyben lehet!

netbank

A magyar felnőttek fele használ netbankot, 100-ból 8-an pedig a mobiljukon keresztül is bankolnak. Érdemes azonban vigyázni, hiszen könnyen lehet, hogy veszélyben van a pénzünk.
Mutatjuk a biztonsági alapszabályokat.
Bár egyre többen használják a netbankot és a mobilbankot, sokan nincsenek tisztában az alapvető biztonsági kérdésekkel. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása alapján mutatjuk, mire kell nagyon figyelni. (http://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/dontenem-kell/alapveto-penzugyeink/bankszamlak/ebanking/e-banking-biztonsag)
A bankunktól kapott jelszót az első használat során érdemes megváltoztatni. Ha más biztonsági azonosítás (például sms-kód) nincs, a jelszócserét a bank bizonyos időközönként a továbbiakban is kérheti.
Olyan jelszót adjunk meg, amely nem kapcsolható hozzánk, így nem fejthető vissza egyszerűen (például ne kedvenc háziállatunk nevét vagy egy szimplán növekvő sorszámot, vagy születési dátumot adjunk meg jelszónak). A netbanki jelszót ne adjuk meg senkinek! Ne készítsünk olyan feljegyzést (pl. számítógépen és mobiltelefonon sem), amely illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben!
Elektronikus kódjainkat – amenynyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik – telefonon, e-mailen vagy írásban még saját bankunk sem kérheti. Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem az intézmény kéri. Ilyenkor azonnal értesíteni kell a bankot, hogy megtehesse az ilyenkor szükséges lépéseket (figyelemfelhívás, rendőrség értesítése, biztonsági lépések).
Használjunk víruskereső programot és rendszeresen frissítsük azt!
Telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

About Post Author