Országos- és Kárpát-medencei gasztronómiai minősítő verseny

A hatalmas múltra visszatekintő magyar gasztronómia hagyományainak őrzése kapcsán idén bevezetik a „Tradicionális Magyar Konyha” márkanevet. A szervezők rendkívül fontosnak tartják a magyar hagyományok ápolását, ezen belül is a tradicionális magyar konyha értékeinek megőrzését, terjesztését, és továbbfejlesztését a mai kor igényeinek megfelelően. Várják a magyar gasztronómia hagyományait őrző éttermek, csárdák, cukrászdák jelentkezését.

 
Először a gasztronómiai szövetségek, helyi szervezők által hirdetik ki a területi bajnokságokat, melyekre április 11-e és 15-e között kerül sor. Az Országos Bajnokságban, a fővárosi és a megyei versenyek után a Kárpát-medencei központi döntő következik, ahová a területi (Erdély, Felvidék stb.) fordulók győztesei kerülnek. A dobogós helyezettek automatikusan megkapják a „Tradicionális Magyar Konyha” minősítést.

Versenykiírás
A verseny fő célja:
– A tradicionális magyar konyha értékeinek, ízvilágának megőrzése mellett a mai kor divatjának megfelelő tálalási lehetőségek bemutatása, konyhaművészi szinten.
– A magyaros konyhát üzemeltető éttermek, a magyar konyha dicsőségének visszaállítása, hogy büszkék lehessünk újra a magyar konyhára.
– Új márkanév bevezetése a piacon és a köztudatba „Tradicionális Magyar Konyha” (Traditional Hungarian Cuisine) címmel. A döntő díjazottjai jogosultak az új márkanév használatára.

A Vállalkozók Klubja Egyesület – 1990 (továbbiakban Szervező) az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, mint Szakmai Társszervező, és az International Wine & Food Society-Hungary versenyt hirdet vendéglátóhelyek számára, a „Tradicionális Magyar Konyha” (Traditional Hungarian Cuisine) minősítés megszerzésére, az alábbi területeken:
„Tradicionális Magyar Konyha” – Országos bajnokság: a fővárosi és a megyei versenyek után országos központi döntő következik.
„Tradicionális Magyar Konyha” – Kárpát medencei bajnokság

Területenként az alábbi étel-kategóriákban lehet indulni:
Előétel – Leves – Főétel – Desszert

Értékelési szempontok:
1. Ízvilág – fontos szempont a hagyományos elkészítéssel létrehozott ízharmónia, az eredeti ízek megőrzése. Elérhető maximális pontszám: 5 pont.
2. Korszerű tálalás – a klasszikus ételeket a mai kor igényeinek megfelelően kell, tálalni, a tradicionális jelleg minél teljesebb megőrzése mellett. Elérhető maximális pontszám: 10 pont.
3. Tálaló edény kiválasztása – a régi hagyományos eszközök használata a mai kor igényeinek megfelelő tálalásnál. Elérhető maximális pontszám: 5 pont.
4. Díszítés – a mai divatnak megfelelő ételdíszítés, a hagyományok megőrzésével. Elérhető maximális pontszám: 5 pont.
Elérhető maximális pontszám: 25 pont

A versenyre jelentkezhet:
– Bármely, az adott földrajzi területen törvényesen működő vendéglátó egység vagy üzem.
Nevezési díj egy étel esetén: 20.000 Ft, két étel esetén: 25.000 Ft, három étel esetén: 30.000 Ft, négy étel (teljes menüsor) esetén: 35.000 Ft / jelentkező.
– Bármelyik vendéglátós iskola.
Nevezési díj egy étel esetén: 5.000 Ft, két étel esetén: 7.000 Ft, három étel esetén: 9.000 Ft, négy étel (teljes menüsor) esetén: 11.000 Ft / iskola.

Jelentkezési határidő: április 1. (Az éjfélig beérkezett jelentkezések érvényesek. A fenti összegek az áfát nem tartalmazzák.)

Zsűri: A területi versenyek zsűrijét a területi szakmai szervezetek, kamarák által delegált szakemberek alkotják. Az országos és a Kárpát medencei központi döntő zsűrije 5 fős. Tagjait az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” (3 fő), a Vállalkozók Klubja Egyesület – 1990 (1 fő) és az IWFS (1 fő) delegálja. A zsűri „vakon” végzi a munkáját.

A verseny lebonyolítása:
Először a területi bajnokságokat bonyolítják le. Jelentkezéskor csak a kategóriát és a darabszámot kell megadni, az étel nevét nem. A területi szövetség begyűjti a jelentkezők nevét, majd kéri a szervezőtől a résztvevők írásbeli regisztrálását a részvételi díj egyidejű kiegyenlítése mellett. A regisztrációt az adatok hiánytalan rögzítése és a regisztrációs díj beérkezése után fogadják el. A szervező a jelentkező által befizetett részvételi díj 40%-át átutalja a helyi szervezőnek a területi verseny költségeinek fedezésére. A területi versenyeket április 11-e és15-e között rendezik meg.
Az ételeket minden jelentkező készen hozza be a verseny helyszínére (helyben elkészítési lehetőség nincs, csak melegítésre és tálalásra van mód), és lezárt borítékban mellékeli az étel elkészítőjének adatait. Minden étel egy számot kap, mely számot felírják a borítékra is. A borítékot csak az eredményhirdetés után szabad felbontani.
A területi győztes a központi döntőben más étellel is indulhat, mint a területiben. Amennyiben növelni akarja az ételeinek számát, akkor a szervezőnek címzett írásbeli igény benyújtása után, ezt megteheti (a nevezési díj különbözete a helyszínen is rendezhető). A területi versenyek médiatámogatásának megszervezése a helyi szervezők feladata.
A szervező az első évben kiemelt lehetőséget kíván biztosítani a szervezésben közreműködő éttermeknek. Az a magyaros konyhájú étterem, amely vállalja a megyei verseny megszervezését és minimum 3 résztvevővel való lebonyolítását, automatikusan továbbjut az országos döntőbe (ahol így megyénként két résztvevő lesz).

A „Tradicionális Magyar Konyha” Országos bajnokság és Kárpát-medencei bajnokság döntőjének időpontja: április 20-a, szerda.
Helyszín: Thököly étterem, Budapest.

Díjazás: A területi versenyek győzteseinek díjazásáról a területi szervezők, kell, gondoskodjanak. Az Országos Bajnokság és a Kárpát-medencei Bajnokság összevont „Fődíját” a média jelenlévő képviselői szavazzák meg.
A „Tradicionális Magyar Konyha” Fődíjának nyertese 200 ezer Ft összegű díjazásban részesül.

A „Tradicionális Magyar Konyha” verseny házigazdája Nádas György.

Jelentkezés csak e-mailben: info@vallalkozokklubja.hu

About Post Author