Óvatosan a mosószerkapszulákkal

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is csatlakozott ahhoz a globális kampányhoz, melyet az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ) indított, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a mosószerkapszulák veszélyeire

Sokan használnak otthon mosókapszulát, azonban azt már kevesen tudják, hogy ezek a termékek akár veszélyesek is lehetnek a gyerekekre nézve. Ezek a színes, gél állagú kapszulák ugyanis megjelenésükben nagyon könnyen összetéveszthetőek a gyermekek számára oly vonzó cukorkával, játékkal. Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet az ilyen jellegű mosószer-koncentrátumok biztonságos tárolására, a kicsik szájába, gyomrába kerülve súlyos egészségkárosodást okozhatnak.
Ennek ismeretében az OECD és a kampányhoz csatlakozva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is felhívja a szülők figyelmét a veszélyekre és a biztonságos tárolás rendkívüli fontosságára.
Az adatok szerint ugyanis összességében 16 ezernél is több mérgezést okoznak ezek a termékek az Európai Unió országaiban.
A mosókapszulák gyakran koncentráltan tartalmazzák a hagyományos mosószerek összetevőit, az emberi szervezetbe kerülve súlyos veszélyeket okozhatnak. Szinte valamennyi mosószer (illetve mosógél, mosókapszula) tartalmaz vízlágyító, folteltávolító hatóanyagokat, enzimeket és illatanyagokat, amely összetevők között irritatív besorolású vegyületek is találhatóak, vagyis a szemre/bőrre kerülve, vagy ha a gyerekek véletlenül a szájukba veszik súlyos sérülést okozhatnak.
Mindemellett nem elhanyagolható, hogy a mosókapszulák (illetve mosószerek) lúgos kémhatásúak: pH értékük legtöbbször a 8-8,5-es tartományba esik, így a maró hatású vegyületek a gyermek szervezetébe kerülve egészségkárosodást okozhatnak. Ráadásul tekintettel arra, hogy a mosószerkapszulák koncentráltan tartalmazzák a vegyi anyagokat, valamint hogy a gyermekek – a fejlődésben lévő immunrendszerüknek köszönhetően – a méreganyagokra sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek. Némely,¬ a felnőttek számára csupán „irritáló” hatású anyag a gyermekek esetében súlyosabb károsodásokat is okozhat, a gyorsabb felszívódás miatt mérgezés is hamarabb kialakulhat.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is kiemelten fontosnak tartja, hogy ezek az információk sokakhoz eljussanak, hogy a balesetek így megelőzhetőek legyenek.
További hasznos tanácsok a csatolt dokumentumban, illetve Facebook és Twitter oldalainkon találhatóak a #LaundrySafe kifejezésre keresve.

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

About Post Author