Roma kulturális rendezvény

DSC00977 (1) DSC00977 DSC00980 DSC00984

A Jezsuita Roma Szakkollégium, immár negyedik éve működik, ahol felsőoktatásban tanuló roma hallgatók laknak és tanulnak is egyben. Az intézmény célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, – elsősorban roma – felsőoktatásban lévő fiatalokat és megkönnyítse számunkra a diploma eléréséhez vezető utat. Ebben az évben elindítottak egy tehetséggondozó programot, mely az általános és középiskolás roma diákokat célozza meg elsősorban.
A program keretein belül, ezek a fiatalok igyekeznek bejárni Magyarország hátrányosabb helyzetű, többségében romák áltál lakott térségeit.
Igaz, Szabadszállás nem tartozik e térségek közé, de a szakkollégium rektora Antal István a szabadszállási iskolában végezte el az általános iskolai tanulmányit, így az ő javaslatára hozták el a programot hozzánk.
Intézményünkkel, szintén egykori roma tanítványunk, Antal Szabina vette fel a kapcsolatot, aki így nyilatkozott a megkeresésünkkor: ” Én személy szerint nagyon örülnék, ha a program megvalósulna, mert nagyon sok segítséget kaptam az iskolától, amit valahogyan viszonozni szeretnék.”  Pedagógusaink közül kiemelte Varga Eszter és Kishalmi Istvánné nevét, akiknek támogatása életre szóló hatással volt rá.
A helyi koordinátor szerepét Mucsányi Pálné Marika vállalta. Az ő segítségével 33 meghívót küldtünk városszerte roma fiataloknak. A programra végül 25 diák jött el, többnyire felsőbb évfolyamokból. A szervezők örömmel fogadták a néhány érdeklődő szülőt is.

Amit a program nyújtott:

  •    A roma kultúra eszközével és a szakkollégista személyes példamutatásával, a diákok  motiválása a tanulásra, fejlődésre.
    Személyiség fejlesztés, önértékelés és önbecsülés erősítése dráma és csapatjátékokon keresztül.
  • A szakkollégium néhány hallgatója előadást tartott magáról és a szakkollégiumról, majd Farkas Zsolt, a Khamoro Budapest Band autentikus cigányzenekar  vezetője beszélt a roma kultúráról, zenélt és egy táncház keretein belül megmozgatta a diákokat.
  • A rendezvény alatt szeretetvendégségre hívták a megjelenteket, az otthon maradt testvéreknek ajándékcsomaggal kedveskedtek.
  • Fejlesztő játékokat ajándékoztak iskolánknak 20.000 Ft értékben.

A program itt nem fejeződött be, mert a gyermekek osztályfőnökeit és tanárait, folyamatos kapcsolattartásra kérték. Jelzésükkel kiegészítik a szakkollégium munkáját, akik így konkrét segítséget tudnak nyújtani majd az érintett roma tanulóknak, ha szükségük lesz rá.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő lebonyolításával, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiírt pályázat keretében, a Nemzeti Tehetség Program részeként valósult meg.

 

Égető Ágnes

 

About Post Author