Sérülteket mentettek a buszról a tűzoltók

sa

A kecskeméti hivatásos tűzoltók szituációs begyakorló gyakorlatot hajtottak végre a DAKK Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. kecskeméti telephelyén. A gyakorlatot a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság a DAKK Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. együttműködésével valósította meg. A megyei igazgatóság és a DAKK Dél-Alföldi Közlekedési Központ Zrt. is kiemelten kezeli az élet- és a vagyonbiztonság eredményes védelmét. Fontos, hogy az utasok biztonságosan tudjanak közlekedni, valamint hogyha mégis bekövetkezik egy baleset, az utasok életének mentése minél szakszerűbben és hatékonyan valósuljon meg. Ennek érdekében a tűzoltók egy feltételezett közlekedési balesetet szimulálva, de a várható valós helyzetnek megfelelően avatkoztak be és hajtották végre az életmentést, és a műszaki mentési feladatokat. A gyakorlat sikeresen zárult.

A gyakorlat feltételezése szerint egy autóbusz, melyen utasok is tartózkodtak, közlekedési balesetet szenvedett. A balesetben a sofőr, valamint az autóbuszon utazók is megsérültek, saját erejükből nem tudtak menekülni a roncsok közül. A mentési munkálatokat nehezítette, hogy a busz ajtaja nem nyílt ki, a kecskeméti hivatásos tűzoltók csak feszítővágó segítségével tudták az ajtót felnyitni. A baleset során két ember a gépjármű alá szorult, az ő mentésüket is a tűzoltók végezték.

Az állampolgári bejelentést követően a megyei műveletirányítás végrehajtotta a jelzésnek megfelelő erők és eszközök riasztását. Kiérkezéskor a műszaki mentés vezetője felderített és ezt követően meghatározta a szükséges riasztási fokozatot. A tűzoltók védősugár védelme mellett közelítették meg a balesetben érintett járművet, a kárhelyparancsnok mentési csoportot alakított a sérültek felkutatására és kimentésére, valamint irányította a műszaki mentést.

A tűzoltóságok rendszeresen tartanak tűzoltási és műszaki mentési gyakorlatokat különböző helyszíneken, a hatékony beavatkozás és az esetleges tűzesetek, közlekedési balesetek gyors és szakszerű felszámolása érdekében. Ezek a gyakorlatok a tűzoltók folyamatos, tervszerű felkészítésébe illeszkednek, és jól szolgálják az állomány felkészültségének ellenőrzését. A gyakorlaton a kárhelyparancsnok irányítói, valamint a beosztotti állomány műszaki mentési, életmentési feladatokat gyakorolt. A gyakorlat sikeresen zárult

A gyakorlaton a katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatát teljesítő diákok is részt vettek.

 

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy

About Post Author