Szent István napját ünnepeltük

DSC_3827 DSC_3829 DSC_3832 DSC_3834 DSC_3840 DSC_3844 DSC_3849 DSC_3860 DSC_3861 DSC_3879 DSC_3892 DSC_3895 DSC_3897

Ezeréves államiságunkról emlékeztünk meg augusztus 20-án a József Attila Közösségi Házban. Darabos József polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy Szent István királyunk a kereszténység alapjaira építve tudott stabil viszonyokat teremteni, döntéseivel végérvényesen kijelölte helyünket Európában. Ennek köszönhetően ma is itt vagyunk egységes nemzetállamként.

„Nekünk nincs más dolgunk, mint hogy tovább menjünk ezen az úton, még akkor is, ha ezért támadnak minket. Meg kell őriznünk hagyományainkat, a ránk hagyott örökséget, csak így tudunk olyan országot, olyan várost építeni, ahol jó felnőni, ahol mindenki biztonságos otthonra lel.” – emelte ki a város vezetője. „Augusztus 20-án államalapításunkat, Szent István királyunkat, nemzeti megmaradásunkat és az életet jelentő új kenyeret is ünnepeljük. Az új kenyeret, melyben benne foganatik az isteni gondviselés, a teremtő erő, a dolgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés ereje és az élet körforgása – zárta ünnepi gondolatait Darabos József polgármester.

Az új kenyeret Pálinkás Gyula református lelkész áldotta meg: „Az új kenyér ünnepe, az államalapítás ünnepe megengedi nekünk, hogy távolra nézzünk és meglássuk azt, hogy Géza fejedelemnek nem kellett aggódnia, mert megmaradt a nemzetünk. Szívből kívánom azt, hogy maradjon meg továbbra is a nemzetünk, múltjával, kultúrájával, tudományával, amellyel az egész világot segítette, ezért imádkozva és kérve Isten áldását.” Az áldást követően Pálinkásné Balogi Beáta református lelkész asszony a kilencedik zsoltár első versét énekelte.

Tamás Sándor plébános az új kenyér megszentelése előtt egy tanulságos történetet elevenített fel. Az új kenyér áldást és szentelését követően a Kiskun Népdalkör előadásában aratási és Szent István-napi dalcsokrot hallhattunk, majd az ünnepség végén megszelték az új kenyeret.

 Szöveg és fotók: Fábián Krisztián

About Post Author