Túrával emlékeztünk és a túrázásra népszerűsítettünk

IMG_9292 IMG_9304 IMG_9317 IMG_9320 IMG_9330 IMG_9343 IMG_9354 IMG_9372 IMG_9393 IMG_9437 IMG_9442-1

Ötödik alkalommal rendezte Egyesületünk az Őszi Strázsa túrát, mely alkalmat adott a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából emlékezni a helyőrségben működött katonai szervezetekre, illetve a túra során lehetőség volt a közösségi házban az I. Világháború befejezésének 100. évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás, a laktanyában a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény, a Mátyás király téren a katonai emlékművek és harcjárművek megtekintésére is.

Ez a nap azonban nem csak a túrázásról és emlékezésről szólt. Az Őszi Strázsa Emléktúra az EU „európai sporthét” rendezvénysorozata keretében, a #BEACTIVE jelszót hirdetve, annak regisztrált rendezvényeként, valamint a világ gyalogló nap (World Walking Day) egyik magyarországi eseményeként került megrendezésre, ezzel is népszerűsítve ezt a mozgásformát, mely szinte semmilyen külön felkészítést nem igényel.

A rajtban regisztrált több mint 200 túrázó a túra során találkozhatott a helyőrség volt katonai objektumaival, a katonai szervezetek által használt gyakorló- és lőterekkel, de bepillantást nyerhetett a Felső Kiskunság őszi természeti értékeibe, gyönyörű fotókat készíthetett a sárguló fákról, az éppen nyíló virágokról.

A természet és gyaloglás szerelmesei 15 és 28 kilométeres távok közül választhattak.

A Strázsa túrák ismertségét és népszerűségét is bizonyítja, hogy a rendezvényre az ország 43 településéről érkeztek túrázók (a legtöbben Budapestről és Kecskemétről), de Debrecenből, Győrből és Vácról is érkeztek természetbarátok.

A túra legfiatalabb tagja a 4 éves budapesti Kling Zea Tara, illetve a legidősebb a 76 éves szabadszállási Bánáti Csaba, mindketten a 15 kilométeres távot teljesítették. A 28 kilométeres távon a legidősebb induló a 66 éves váci Bell Sándor, a legfiatalabb a 10 esztendős lakiteleki Magyar Mirjam volt. A távokat sikeresen teljesítők a célban emléklapot és egy kis kalóriapótló édességet kaptak, majd közös ebéd mellett beszélhették át tapasztalataikat.

Találkozzunk az évzáró Téli Strázsa túrán, december 29-én, mely tervezetten a Birkás Bor- és Pálinka Ház bázisán kerül megrendezésre.

Buza Vince

About Post Author