Új gépjárműfecskendő a gyors és biztonságos beavatkozásokért

Tizennégy új, magyar gyártmányú HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltójárművet és egy új, harminckét méter mentési magasságú, IVECO-Magirus magasból mentő járművet adott át Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az átadott tizennégy gépjárműfecskendőből egy Bács-Kiskun megyében, Baján fog szolgálatot teljesíteni, ezzel is növelve a megye biztonságát. A jármű indítókulcsát Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató vette át, április 28-án.

A HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000, vagyis a magyar gyártású tűzoltójármű megtervezésekor kifejezetten a magyar viszonyokat és a magyar tűzoltók igényeit vették figyelembe. A jármű tűzoltási és műszaki mentési feladatokra is kiválóan alkalmazható. Nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható.

A fejlesztés az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósult meg. A „tűzoltó gépjárműfecskendők rendszerbe állítása” elnevezésű projekt végére száznyolc autó áll rendszerbe a katasztrófavédelem területi szerveinél. A projekt célkitűzése, hogy a tűzoltók minél hamarabb megérkezzenek a káreset helyszínére, így a lehető leghatékonyabban legyenek képesek beavatkozni. A projekt keretében rendelkezésre álló forrásból beszerzett új járművek kevésbé terhelik a környezetet, mint elődeik.

About Post Author