Vadveszély az utakon

Megkezdődött az őzek párzási időszaka Bács-Kiskun megyében is, a veszélyre figyelmeztet közleményében a megyei RFK sajtószolgálata.

Július végén megkezdődik az őzek párzási időszaka, ami augusztus közepéig tart. Vigyázzunk rájuk és természetesen magunkra is! Ilyenkor az őzek felbukkanása a közutakon fokozottabb, kirohannak az úttestre mindenféle veszélyérzet nélkül. A közutakon bármikor találkozhatunk nyúllal, őzzel és egyéb vaddal, azonban az őzet ábrázoló „Veszélyt jelző táblák” hatálya alatt a szabadon élő állat megjelenésével fokozottan számolni kell.

Az őzelütések túlnyomó többségében a vadállat sérül meg és a gépkocsiban anyagi kár keletkezik. A balesetek kimenetele azonban személyi sérüléssel, vagy akár tragédiával is végződhet. Ennek oka egyrészt, hogy az elütött vad a szélvédőt áttörve nagy erővel a gépjármű utasterébe csapódik, másrészt sok esetben a balesetet elkerülni szándékozó sofőr félre rántja a kormányt és lehalad az úttestről, vagy összeütközik a szemből érkező járművel.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépjárművezetőkhöz képest, ezért részükről fokozottabban indokolt a lassabb, óvatosabb közlekedés a vadveszélyes útszakaszokon.

Előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés folytonosságának szakadásai miatt az autópályákon vagy közvetlenül mellette vadállatokat látunk. Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem szükséges a lassító fékezés még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak visszatérni a szabadba és pánikszerűen a gépjárművek közé rohanhatnak.

Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetnek, amit a menetszél hoz működésbe.

Készüljünk fel előre az őzek által okozott veszélyhelyzetekre és tegyünk meg mindent a balesetek megelőzéséért! Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság! – áll a közleményben

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

About Post Author