Vigyázat! Itt az újabb telefonos csalás!

2016. január 04-én tett feljelentést a megyénk egyik rendőrkapitányságán egy helyi lakos, aki elmondta, hogy egy ismeretlen férfi felhívta és közölte, hogy kisorsolták egy telefonos játékban. Nyert 75.000.- forintot, de menjen egy bank automatához és vegye elő a bankkártyáját. A sértett eleget tett az utasításnak, míg odaért végig beszéltek telefonon. A férfi közölte, hogy lépjen be az egyik mobilszolgáltató egyenleg feltöltés menüjébe, és az általa megadott telefonszámra töltsön fel 12.500.- forintot. Ezt még kétszer végeztette el. Ezután jött rá, hogy valószínű átverésről van szó. A hívó a harmadik utalás után még mindig kérte volna, hogy ismételje meg a műveletet, de ezt már nem tette meg. Közölte, hogy már nem küld több pénzt, ekkor a férfi letette a telefont. Az elkövető ismeretlen számról telefonált, a csalással 37500 Ft kárt okozott.

 

Magyar Bankszövetség
FIGYELEMFELHÍVÁS
2015. szeptember 24.
Felhívjuk a bankkártya birtokosok figyelmét egy aktuális, telefonos csalássorozatra. Az elmúlt napokban több tucat, sikeresen megvalósított csalási esetről érkezett panasz, több mint 10 magyarországi bankhoz.
Az elkövetők mobiltelefon társaságok hivatalos ügyintézőinek adják ki magukat. „Nyereményjáték” 100 ezer forintot meghaladó, sikeres nyerteseként arra kérik az ügyfelet, hogy töltsön fel egy megadott számhoz tartozó telefonkártyára elektronikusan 10 ezer forint körüli összeget. A feltöltés végrehajtása ellenére az ígért nyereményhez a károsultak természetesen nem jutnak hozzá.
Felhívjuk az ügyfelek figyelmét, hogy ezekben az esetekben a kártyabirtokos önszántából, szabályos pénzügyi tranzakciót hajt végre a telefonkártya feltöltésével, így a bank részéről nincs lehetőség a tranzakció visszavonására, az összeg visszafizetésére.
Kérjük, a hasonló esetek elkerülése érdekében, nyeremény reményében ne töltsenek fel ismeretlen telefonkártyákat! Bankkártya adataikat pedig fokozott óvatossággal kezeljék, ne adják ki sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén!
Amennyiben Ön is a csalók áldozatává vált, kérjük, forduljon a rendőrséghez!

Kovács Levente Főtitkár, Magyar Bankszövetség

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

About Post Author