Végre egy esőmentes túra

IMG_0734 IMG_0738 IMG_0748 IMG_0771 IMG_0788 IMG_0813 P1340786 P1340803

A VI. Őszi Strázsa Túrát rendezte a Honvéd Nyugdíjas Klub 2019.10.05-én, mely egyben a „Dicsőség és Mártírhalál”, az 1848-49-es sikeres téli-, tavaszi- és nyári hadjárat, valamint az azt követő megtorlás eseményeit feldolgozó, a hősöknek emléket állító rendezvény sorozatunk utolsó, záró eseménye volt.

Az Aradi Vértanúk Emléknapja, Nemzeti Gyásznap alkalmából október 4-én Egyesületünk a 48-49-es események hősies szabadszállási katonái emlékére emlék obeliszket állított és megnyitásra került az eseményeket feldolgozó kiállítás is. Ennek a kiállításnak a megtekintésével emlékeztek 5-én az Őszi Strázsa Emléktúra résztvevői is, akik ezt a minden tekintetben gyönyörű napot a Felső Kiskunság természeti értékeinek, a szabadszállási vendégszeretet és a „szállási gasztrokultúra” megismerésének (felelevenítésének) szentelhették.

Több, mint 400-an regisztráltak a túrára és teljesítették a választott 15, vagy 28 km-es távot.

A résztvevők közel egyharmada az „Ötpróbával Tokióba” rendezvénysorozat keretében a megszerezhető pontokért is küzdött, de ez a túra része volt a Magyar Szabadidősport Szövetség „Világ Gyalogló (hó)Nap rendezvénysorozatának is.

A rendezvény legidősebb túrázója a Budapestről érkezett Zsolnai István, aki 81 évesen teljesítette a 28 km-es távot, a legfiatalabb túrázók pedig Botos Léna, Juhász Ákos, Fábián Olivér és Józsa Ádám Szabadszállásról, akik a Szabadszállási Túraszakkör szervezésében teljesítették a 15 km-t.

Köszönet illeti a Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola és a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium lelkes pedagógusait is, akik közel 150 gyermekkel – köztük számos német cserediákkal – érkeztek a túrára.

Tisztelet annak a 22 klubtagnak, akik „unokázás helyett” vállalták és segítették a túra megrendezését és minden elismerés a rendezvény „törzstámogatóinak” a Zero Feeling Kft.-nek és az ATLASZBUSZ Kft.-nek, valamint az AUTOMIX Étteremnek hogy ismét jelentősen hozzájárultak a program sikeres megrendezéséhez.

A túrát követő finom marhagulyás elfogyasztása közben többen fogadkoztak, hogy itt a helyük a december 28-ra tervezett Téli Strázsa túrán is.

Szöveg: Buza Vince

Fotók: Varga Péter