A besurranásos lopások megelőzése

A nyárvégi, kora őszi időszakban még mindig kellemes időjárási körülmények tapasztalhatók. A nappali hőmérséklet még lehetővé teszi a szellőztetést. Sokan tartják nyitva a bejárati ajtókat, ablakokat, gyakran még éjszaka is. Ezt használhatják ki a nesztelenül besurranó tolvajok. Ne csak a szúnyogháló állja útját az illetéktelen behatolóknak!

Ha otthon tartózkodnak, napközben is zárják be a kaput, a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévéznek, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeiket.

A zsákmány többnyire mobiltelefon, óra, ékszer, táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.

Előfordult, hogy amíg a tulajdonos a lakása előtt dohányozott, a tettes észrevétlenül bejutott az előszobába és a fogason lógó kabát zsebéből tulajdonított el egy pénztárcát.

Ha csak rövid időre hagyják el lakásukat, vendégeiket kísérik ki vagy éppen ismerőseikkel váltanak pár szót, akkor is mindig zárják be az ajtót!

A szellőztetés idején is legyenek óvatosak! Ne hagyják kitárva lakásuk földszinti ablakait, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is. A talajról is elérhető ablakokat lássák el ráccsal, vagy vásároljanak belépésjelzőt, amely jelzi a besurranó tolvajt.

Aki kertes házban lakik, ne feledkezzen meg arról, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgoznak, vagy esetleg csak kint pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonukba és észrevétlenül távozhat értékeikkel együtt. Az utcai kapu, a lakás ajtaja, ablakai ilyen-kor legyenek bezárva.

Igaz a mondás, alkalom szüli a tolvajt. Könnyelműségükkel ne segítsék hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz! Egy kis odafigyeléssel első sorban Önök óvhatják meg magukat attól, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak, annak kellemetlen következményeitől, a felesleges bosszúságoktól!

BÁCS-KISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY K E C S K E M É T Kecskemét, Batthyány u. 14., Postacím: 6001 Kecskemét, Pf.:302 Tel:76/513-300/30-27, BM: 33/30-27, Fax: 76/513-300/30-98 BM 33/30-98, e-mail: elbirbacs@bacs.police.hu

About Post Author