Biztonságos készülődés az ünnepekre

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési tanácsokkal és fokozott rendőri jelenléttel segítik az ünnepekre való készülődést.

Az év végi ünnepek közeledtével vannak, akik arra használják fel az alkalmat, hogy egy-egy figyelmetlen pillanatban megkárosítsák az embereket. Ilyenkor a nagyobb forgalmú helyeken, mint például a különböző bevásárló- és üzletközpontokban, piacokon és pályaudvarokon gyakrabban fordulnak elő zseblopások. Ezeken a helyeken fokozottan figyeljenek értékeikre, vásárlás közben a pénztárcájukat és a kézi táskájukat ne tegyék a bevásárlókosarakba. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljenek értékeire és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Amikor vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be. Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor azt élesítsék, illetve rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét. Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérjék meg ismerősüket, hogy időnként ellenőrizze otthonukat, ürítse ki a postaládájukat.

Amennyiben internetes webáruházakban vásárol, a személyes adataik és bankkártyájuk adtainak megadásakor legyenek óvatosak. Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket. Ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.

A gépjárműfeltörések megelőzése érdekében a parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynák a gépkocsit, ne pakoljanak a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amelyekre a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

Az ünnepek idején a forgalomban nagyobb számban vesznek részt a közlekedők, mind gépjárművel, mind pedig gyalogosan. Ilyenkor fokozott figyelemmel, körültekintéssel és türelemmel kell a közlekedésben részt venni a nagyobb torlódások ellenére is.

Minden körültekintés ellenére, amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, kérjenek rendőri segítséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

About Post Author