Eredményesen zárult az önkéntes mentőszervezetek idei pályázata

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója jóváhagyta a bíráló bizottságnak az önkéntes mentőszervezetek 2016. évi támogatására vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében az idei évben százhuszonkét szervezet mintegy 83 és fél millió forint összegben kap támogatást.
Annak érdekében, hogy a sok beavatkozót igénylő veszélyhelyzeteket is eredményesen lehessen kezelni, vagyis a hatékony létszámtöbbszörözés biztosítása érdekében a katasztrófavédelem rendszerében fokozatosan előtérbe került az önkéntesek bevonása. Négy évvel ezelőtt pedig megkezdődött az önkéntes mentőszervezetek megalakítása, így már megyei, járási és települési szinten is ilyen csapatok támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi egységek munkáját.

A valós veszélyekre reagálni képes, sok esetben speciális képességekkel bíró mentőszervezetek megalakítása, rendszerbeállítása, felkészítése, a szükséges védőfelszereléssel, eszközökkel való ellátása, továbbá a felkészített szervezetek műveleti alkalmazása és képességeik továbbfejlesztése az elmúlt évek alatt kiemelt fontosságú feladattá vált. Jelenleg országosan csaknem tizenhétezer önkéntes áll beavatkozásra készen a lakosság védelme érdekében.

A létszámnövekedéssel arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, az elmúlt négy évben ötszörösére nőtt: tavaly 121 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. Az idén eddig már 96 alkalommal 708 fővel összesen 104 szervezet avatkozott be többnyire árvízi helyzet, műszaki mentés, vagy eltűnt személyek keresése során. Tagjaik a felkészítések, a rendszerbeállító, minősítő és ismétlő gyakorlatok, valamint az alkalmazások idején egyaránt nagy lelkesedéssel, legjobb tudásuk szerint végezték munkájukat. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor modern kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is nagy szükség van.

A szervezetek továbbképzése, védőöltözettel, védőeszközökkel való ellátása, valamint a lakosság hatékonyabb védelme érdekében az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a katasztrófavédelem az idén is kiírta azt a pályázatot, ami az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget központi költségvetésből. A tavalyi tapasztalatok azt mutatták, hogy a mentőcsoportok által elnyert fontos eszközök – drón, quad, mentőcsónak, vagy éppen nagy teljesítményű áramfejlesztő – használatával az árvízi védekezési, vízi mentési és kutatómentő tevékenység jóval hatékonyabbá tehető.

A 2016-os pályázati kiírás nyomán összesen 180 szervezet nyújtott be pályázatot, közülük 122 bizonyult támogathatónak, együttesen 83 és fél millió forint összegben. Az elnyert összeget a mentőszerveztek technikai eszköz és gépjármű, védőeszköz és védőruha, működési költség, oktatás, vizsgáztatás, valamint építési beruházás tervezése kategóriában kaphatják meg.

A pályázaton a Szabadszállási Önkéntes Tűzoltó Egyesület 175 900 forintot nyert.

 

 

About Post Author